Romen bakan Auschwitz’i domuz mezbahasına benzettiği için özür diledi

Romanya Tarım Bakanı, Nazi Ölüm Kampı Auschwitz’i, hastalıklı domuzların imha edildiği bir mezbahaya benzetirken, Yahudileri gücendirmek amacını gütmediğini ifade etti.

Dünya
1 Ağustos 2018 Çarşamba

Bakan Petre Daea geçtiğimiz hafta televizyonda yayınlanan röportajında söylediği; binlerce hasta domuzun imha edilmesinin Auschwitz’deki gibi çok zor bir görev olduğu yönündeki sözlerine açıklama getirdi.

Sosyal Demokrat Daea özür dileyerek Yahudi toplumunun tüm üyelerine saygı duyduğunu, sadece sürülerini hastalık nedeniyle imha etmek zorunda kalan domuz çiftliği sahiplerinin zorluklarına dikkati çekmek istediğini açıkladı.

Romanya’daki İsrail Elçiliği, bakanın sözleri karşısında hayal kırıklığı ve dehşet duyduklarını,  6 milyon Yahudi’nin Holokost’ta katlinin asla unutulmaması ve hafife alınmaması gerektiğini ifade etti.

İktidarda olan Sosyal Demokrat Partisinin Başkanı Liviu Dragnea da Yahudi toplumuna özürlerini belirtirken “Holokost asla tekrarlanmaması gereken bir trajedidir” dedi. Daea’nın amacının kimseyi rencide etmek olmadığını ve kendisine gönül kırıcı ifadelerden uzak durması gerektiği uyarısında bulunduğunu da ekledi.

Romanya ancak son yıllarda, Yahudilerin imhasındaki rolünü kabullendi. İlk kez 2003 yılında bu katliamda taraf olduğunu itiraf etti. Romanya 1944 Ağustos’una kadar Almanya’nın müttefikiydi. O tarihten sonra taraf değiştirdi. Savaş sırasında el konulan Yahudilere ait mal ve mülk, savaş sonrasında gelen Komünist rejim tarafından devletleştirildi.

2004 yılında tutulan bir rapora göre 280 – 380 bin Romanya ve Ukraynalı Yahudi, sivil ve askeri Romen otoritelerince öldürülmüştü.

Romanya’da savaş öncesi 800 bin Yahudi yaşarken şimdilerde Yahudi nüfus 11 bin kadar.