İngiliz Yahudi gazetelerinden Corbyn’e karşı ortak manşet

İngiltere’deki üç Yahudi gazetesi, ortak bir manşetle İngiliz İşçi Partisi Lideri Corbyn’i antisemitizme göz yummakla eleştirdi.

Dünya
1 Ağustos 2018 Çarşamba

Geçtiğimiz çarşamba üç büyük İngiliz Yahudi gazetesi ortak bir manşet hazırlayarak Jeremy Corbyn liderliğindeki İşçi Partisi’nin seçimleri kazanıp, iktidarda olan Muhafazakar Parti’nin yerini alması durumunda İngiltere’deki Yahudi hayatının ve varlığının tehdit altına gireceğini iddia etti.

The Jewish Chronicle, Jewish News ve Jewish Telegraph adlı gazeteler “Birlikte Ayaktayız” (United We Stand) adlı ortak başlıkla yayınladıkları haberde İşçi Partisi’nin özellikle 2015’te Corbyn’in parti lideri olarak seçilmesinden sonra antisemitizme göz yumduğunu vurguladı. 

Editoryal yazıda, Jeremy Corbyn liderliğinde bir hükümet kurulması halinde ülkede Yahudi yaşantısı ve varoluşunun tehdit altında kalacağı yönündeki ciddi endişelerden dolayı, cemaatin partiden bir cevap beklediğine yer verildi. Ayrıca “Corbyn’in İsrail ve Yahudilik karşıtı söylem ve girişimleri nedeniyle İşçi Partisi’ni değerlerinin ve birliğinin bir sığınağı olan gören Yahudiler için bu durum artık son zamanlarda giderek değişmekte” ifadeleri yer aldı.

İşçi Partisi sözcüsü ise yaptığı açıklamada Yahudi Cemaati’nin kaygılarını anladıklarını ve karşılıklı güven ortamı sağlamak için yapılacak çok fazla iş olduğunu belirtti. Yetkili, “İşçi Partisi hükümeti kurulduğunda Yahudiler dahil olmak üzere hiç kimseye karşı, herhangi bir tehdit ortamı oluşmayacak” dedi.

İşçi Partisi, bir süredir İngiltere Başbakanı Theresa May'in Brexit sonrası ekonomide yaşadığı istikrarsızlıktan faydalanıyor. Parti, çoğu kamuoyu araştırmasında önde gidiyor. Öte yandan parti uzun bir süredir üyelerinin antisemitizme göz yumduğu gerekçesiyle ciddi suçlamalarla karşı karşıya. Nisan ayında İngiltere’deki 270 bin nüfuslu Yahudi Cemaati’nin liderleri bir araya gelerek Corbyn’i gelen suçlama ve endişeleri dikkate almamakla suçlayarak bir protesto yürüyüşü organize etmişlerdi.

Konuyla ilgili gelen son dikkat çekici haber ise, İşçi Partisi’nin, antisemitizmin uluslararası arenada da kabul edilmiş tanımının hafifletildiği yeni bir yönergeyi kabul etmesi oldu. İşçi Partisi ise yaptığı açıklamada antisemitizmin tanımının bir kısmıyla ilgili şüpheleri olduğunu ancak Yahudi toplumunun endişelerini göz önünde bulundurarak konuyu yeniden tartışmaya açtıklarına dikkat çekti.