“Barış konusunda Mısır’daki görüşmeler verimli geçiyor”

BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nickolay Mladenov, Kahire´de İsrail – Filistin süreci ile ilgili yaptığı görüşmelerin çok olumlu geçtiğini belirtti.

Dünya
30 Temmuz 2018 Pazartesi

Mladenov, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri ile bölgede yaşanan gelişmeler, İsrail-Filistin barış süreci, Batı Şeria'daki gelişmeler, Gazze'de yükselen tansiyon ve Filistin uzlaşısının desteklenmesiyle ilgili verimli bir toplantı gerçekleştirdiğini ifade etti.

Mladenov, son haftalarda, bölgedeki artan şiddeti azaltmak amacıyla, bölge liderleri ile görüşmeler gerçekleştiriyor. Nickolay Mladenov, Kahire öncesinde İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu ve Eğitim Bakanı Naftali Bennett ile, Gazze'de ise İsmail Haniye ile bir araya gelmişti.

Mladenov, paylaştığı sosyal medya mesajında, “Gazze’deki olayların şiddetini azaltmak ve insani konuları çözmek amacıyla Mısırlı yetkililerle toplantılarda geçirilen verimli bir gün. Şeytan her zaman ayrıntılardadır ancak biz barışa ulaşma yönünde ilerliyoruz” dedi.

Mladenov, uzun süredir bölgedeki tansiyonun düşmesi için Mısır ve diğer Arap ülkeleri ile koordinasyon içinde. Görüşmeler konusunda medyaya bilgi veren Mısırlı bir kaynak, konuşulan şartlar arasında, İsrail’in Kerem Şalom Sınır Kapısındaki kısıtlamaları azaltması, Filistin’in ise havadan gerçekleştirdiği kundaklamaları durdurması gibi şartlar olduğunu dile getirdi. Müzakerelerde son maddenin ise, Hamas’ın Gazze’de tuttuğu iki İsrail askerinin naaşlarının verilmesine karşılık, Gazze’deki insani projelerin uluslararası finansmanına izin verilmesi olduğu belirtiliyor. Geçtiğimiz hafta Mladenov, Dünya Bankası ile bir anlaşmaya vararak, 2017’de 55 milyon olan Gazze’ye yardımın 90 milyon dolara çıkarılmasını sağladı.