Almanya´da ırkçılığa karşı #MeTwo hareketi

Futbolcu Mesut Özil´in ırkçılık suçlamasıyla Alman Milli Takımından ayrılmasından sonra Almanya´da yaşayan göçmen kökenliler gündelik yaşamda karşılaştıkları ırkçı davranışları sosyal medyada paylaşıyor.

Dünya
30 Temmuz 2018 Pazartesi

Almanya’da ırkçılık tartışmaları hız kazandı. Sosyal medyada Binlerce kullanıcı Twitter üzerinden #MeTwo etiketiyle karşılaştıkları ırkçı davranışları paylaşıyor. #MeTwo hashtag’i ülke çapında trend olurken, birçok ünlü isim ve politikacı da harekete destek verdi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas paylaştığı tweet'te "Almanya'da ırkçılığın artık bir problem teşkil etmediğini düşünen varsa ona #MeTwo tweet'lerini okumasını tavsiye ederim. Bu kadar çok insanın sesini yükseltmesi hem etkileyici hem de acı verici" ifadelerini kullandı. Maas kampanyaya da destek çağrısı yaptı: "Sesimizi onlarla birlikte yükseltelim: Irkçılığa karşı her zaman, her yerde".

Almanya’daki Türk kökenli siyasiler de karşılaştıkları ırkçı olayları aynı hashtag ile paylaştı. Sol Parti Meclis Grup Başkanvekili Sevim Dağdelen "İlk görev dönemimde Federal Meclis İçişleri Komisyonu'ndan Reinhard Grindel ile bazı görüş ayrılıkları yaşadık. Her ikimiz de partimizin meclis grubunun uyum politikaları sözcülüğünü yürütüyorduk. Bana şöyle demişti: 'Başarılamamış uyumun bir örneğisiniz' #Metwo"

Yeşiller Partisi eski Milletvekili Özcan Mutlu ise bir anısını paylaştı: "Federal Meclis'ten bir delegasyonla Güney Afrika seyahati dönüşü. Frankfurt'taki pasaport kontrolü sırasında memur, Federal Meclis üyesi olarak sahip olduğum diplomatik pasaportu nereden aldığımı soruyor. Arkamdaki diğer Federal Meclis üyesi arkadaşlar memura haddini bildiriyor #MeTwo".

Yeşiller Partisi eski Eş Başkanı Cem Özdemir ise öğrencilik yıllarında eğitimine nasıl devam etmek istediğiyle ilgili bir soruya verdiği yanıt üzerine kendisiyle nasıl dalga geçildiğini anlattı. Alman eğitim sisteminde en başarılı öğrenciler Gymnasium, en düşük akademik düzeydeki öğrenciler ise "Hauptschule" tipi okullarda eğitimine devam ediyor. Özdemir tweet'te "4'üncü sınıfta öğretmen eğitimimize nasıl devam edeceğimizi sordu. Elimi Gymnasium için kaldırdım. Öğretmen güldü, tüm sınıf da ona katıldı" diye aktardı.

 

 

Etiketler: