Nazilerin yıktığı sinagogun altından tarih çıktı

Arkeologlar Litvanya’da Nazilerin yıktığı sinagog binasının arazisinin altında 17. yüzyıla ait Büyük Vilnius Sinagogunun Teva’sını buldu.

Dünya
27 Temmuz 2018 Cuma

Yahudi ibadethanesinde Hahamların ve duaya liderlik eden kişilerin bulunduğu  yükseltilmiş  platforma Teva ismi verliyor. Tuscan Barok stili olarak yapılmış platformun bulunması ile ilgili resmi açıklama perşembe günü İsrail Antik Eserler Müdürlüğü Başkanı Jon Seligman tarafından yapıldı. AFP’in verdiği habere göre arkeoloji kazısı, İsrailli ve Amerikalı arkeologların ortak çabası ve Litvanya Çalınan Yahudi Malları Fonunun finansmanı sayesinde yapıldı.

Yapılan detaylı incelemenin ardından, arkeologlar, arazide daha 15. yüzyılda geçici bir sinagog yapıldığını, daha sonra geçici yapının 17. yüzyılda yeniden inşa edilerek, Büyük Vilnius Sinagoguna dönüştüğünü açıkladı. Vilnius Belediye Başkanı Remigijus Simasius basına yaptığı açıklamada, arazide günümüzde yer alan, ancak geçen sene kapanan okul binasının yakında yıkılacağını, yerine Yahudi müzesi  yapılacağını belirtti.

SSCB işgali sırasında Ruslar bölgenin Yahudi geçmişini tarihten silmek için Nazilerin yıktığı sinagogu onarmaktan ziyade yerine bir okul binası yapmışlardı.

Yeni yapılacak müzede kazıda bulunan diğer eserler ve bölgenin Yahudi geçmişine ait tarihi eserler sergilenecek. 17. yüzyıla ait eski sinagogun bazı orijinal mobilyaları ise halen Vilna Gaon Yahudi Müzesinde sergileniyor. Bunların arasında Tora parşömenlerinin bulunduğu dolabın (Ehal kapıları, kitap koyma destekleri ve 10 Emrin yazılı olduğu bir  tahta oyma var.