Selin´ce Haftanın İkilisi: David Bowie ve Isaac Asimov

Sesi, tarzı ve şarkılarıyla ‘bu dünyanın dışından’ sıfatıyla anıldığı için olsa gerek Elon Musk, David Bowie’yi bu Dünya’nın dışına yolladı.

Selin Sevindiren Kültür
25 Temmuz 2018 Çarşamba

DAVID BOWIE

Günümüzün en uçuk iş insanı diyebileceğimiz Elon Musk, sahibi olduğu Heavy Falcon roketinin içine sahibi olduğu Tesla Roadstar arabasını koyarak uzaya yolladı. Arkasında Dünya manzarası, kıpkırmızı üstü açık arabada bir kolu pencerede bir kolu direksiyonda oturan cansız manken arabada ne dinliyordu dersiniz? Repeat’a alınmış David Bowie’nin Life on Mars’ını. Cansız manken müzik mi dinlermiş, zaten uzayda ses yok gibi mantıklı tartışmalara girmeden söyleyelim ne olursa olsun açık ara çağın en iyi ürün yerleştirmesini yaptı Elon Musk.  

Neden Elon Musk David Bowie’yi seçmişti? Uzayla ilgili tam 11 şarkısı vardı David Bowie’nin. En ünlüsü Starman idi ve bu isim arabanın içindeki cansız mankene verildi. David Bowie 2006 yılındaki The Prestige filminde Nichola Tesla’yı canlandırmıştı. Şiirselliğe bakın.

1962’den öldüğü gün olan 10 Ocak 2016’ya kadar müzik yaptı. Yepyeni müzik janrları yaratmakla kalmayıp kendine yepyeni bir alter ego yani alternatif kişilik yarattı: Işıltılı kıyafetler, feminen erkek görüntüsü ile Zigggy Stardust’ı hem kadınların hem erkeklerin arzu nesnesine dönüştürerek pop kültüre soktu. Zaman zaman delirmekten korktuğunu dile getirmişti. İki kişiliğinden hangisi hangisini yaratmıştı? Sene 1972 idi. Dünya cinselliği keşfediyordu. David Bowie de rüzgarı arkasına almıştı. Biseksüeldi. Cinselliğin dozunu arttırmasını ve daha da feminenleşmesini söyleyen ise inanılmaz ama karısıydı. İngiltere’den çıkıp ABD’yi fethetmesi hiç zor olmadı.  90’lara geldiğinde olgunlaşmış, manken Iman ile ikinci evliliğini yapmıştı. 25 albümün yanı sıra 25 filmde de rol aldı, ayrıca film müzikleri de yaptı. Hayatı boyunca bir yaptığı işi tekrar etmemiş, rock tarihinin en büyük yıldızı David Bowie’den başkası uzaya gitmeyi hakkedemezdi. Öyle değil mi? İnanç dünyasını ise kendisi şöyle özetliyordu: “Gençtim, dertsiz tasasızdım, Tibet Budizmi bana çok uydu. Kurtuluşu bulduğuma inanıyordum. Pek işe yaramadı. Sonra Nietzsche, Satanizm, Hıristiyanlık… çanak çömlek derken yolum şarkı söyleyerek son buldu.” Yolun Mars’a kadar gidiyor David Bowie. 

ISAAC ASIMOV

Elon Musk’ın uzaya gönderdiği Roadstar’ın içinde kristalden yapılma ve 14 bin yıl sağlam kalabilecek son teknoloji ‘5D’ bir veri taşıyıcısı disk bulunuyordu. Pek tabi arabanın gösterge paneline ‘panik yapma’ yazabilecek kafadaki Elon Musk bu diskin içine insanlığın tarihini anlatan bir Yuval Harari kitabı koyacak değildi. O, Isaac Asimov’un ünlü üçlemesi olan ‘Vakıf’ ı tercih etti.

Buna şaşırmamak gerek zira anne ve babasından nefret eden Elon Musk beni Isaac Asimov’un kitapları büyüttü diyecek kadar ileri gitmişti. Elon Musk’ın insanlığı gezegenler arası bir türe dönüştürmek içim Mars’a yollama hayali Asimov’dan geliyor.

Dünyanın en ünlü bilim kurgu romanı olan Vakıf farklı gezegenlerde bir galaksi imparatorluğu altında yaşayan insanların hayatlarını konu alır. 11.990 yılında başlayan hikayede baş karakter tüm Samanyoluna dağılmış insanlığı bekleyen ve 30 bin yıl sürecek karanlık çağı yalnızca bin yıla indirgemek için çabalamaktadır.

Asimov, insanlığı yok etmeye ya da köleleştirmeye çalışan robot algısını yıkarak robotları bilimsel bir açıdan ele almıştır. Asimov robotlarla ilgili öyle bir üç altın kural getirir ki robotlar insanların zararsız hizmetçileri haline gelir.

Bir robot, bir insana zarar veremez ya da zarar görmesine seyirci kalamaz. 

Bir robot, birinci kuralla çelişmediği sürece bir insanın emirlerine uymak zorundadır. 

Bir robot, birinci ve ikinci kuralla çelişmediği sürece kendi varlığını korumakla mükelleftir.

Robotiks kelimesinin babası olan Isaac Asimov Rus Yahudi’si bir anne babadan dünyaya gelir. Üç yaşında 1923’de ABD’ye taşınır. Çocukluğundan başlayarak bulduğu her şeyi okur. İlginçtir ki kapalı ve küçük yerlerde yapmayı sever bunu. Bu özelliğine klostrofobinin zıttı olan klostrofili deniyor.

İleride Dünya’nın dışında seyahat edecek medeniyetler olursa, bunlar bir de arabaya rastlarsa, bir de yıl 11.990’ı gösterirse, buna ‘vay be’ diyebilecek kimse kalır mı Dünya’da acaba? Siz olsaydınız uzaya göndermek için hangi kitabı ve şarkıyı seçerdiniz?