73 yıl sonra anavatanına gömülen asker: David Rosenkrantz

Amerikalı David Rosenkrantz II. Dünya Savaşı sürerken, 28 Eylül 1944’te Hollanda’da Pazar Bahçesi Harekâtı sırasında Alman askerlerinin açtığı ateş sonucu öldürüldü. Bu harekât 1977’de “Uzakta Bir Köprü” isimli bir filme de konu olmuştu. David Rosenkrantz 1943’ün yazında kendi vatanında kahraman ilan edilmişti.

Dünya
25 Temmuz 2018 Çarşamba

Amerikan ordusu tarafından görevlendirildikten yalnızca üç ay sonra Paraşütçü Astsubay David Rosenkrantz bir başka paraşütçü ile beraber yanlışlıkla İtalyan askeri üssünün ortasına bırakılmıştı. 200 İtalyan askeri Rosenkrantz ve onunla birlikte yanlışlıkla bırakılan diğer paraşütçüye teslim oldu. Ancak, İtalyan askerilerine karşı kazanılan bu zaferden yalnızca bir yıl sonra, 28 Eylül 1944’te Rosenkrantz Hollanda’da Pazar Bahçesi harekâtında Alman askerlerinin açtığı ateş sonucu öldürüldü.

Öldüğünde 28 yaşında olan Rosenkrantz’in na’aşı Almanlar tarafından haftalarca bir çiftlikte saklandı. Amerikan askeri birlikleri Rosenkrantz’in na’şına ulaşamadı. Onlarca yıl boyunca Rosenkrantz kayıp askerler listesinde yer aldı. Bu yılın başında Rosenkrantz’in kemikleri bulundu ve DNA testi de kemiklerin ona ait olduğunu teyit etti.

Geçtiğimiz hafta, ölümünden neredeyse 74 yıl sonra, Rosenkrantz’in naaşı sonunda ailesine ulaştırıldı. Rosenkrantz, dört erkek kardeşinin de gömülü olduğu Riverside Ulusal Mezarlığı’nda düzenlenen bir törenle toprağa verildi.

Aile üyelerinin hazır olduğu törende, yeğeni Phillip Rosenkrantz, “Bugünü görmeyi 20 yıldır ümit ediyordum. Artık en azından ona ne olduğunu biliyoruz.” dedi.

Rosenkrantz’in ailesi ona ne olduğunu onlarca yıl öğrenemedi. Sonunda aile Rosenkrantz’in öldüğünü ve ölümünün ne koşullarda gerçekleştiğini hiçbir zaman öğrenemeyebileceklerini kabullendi. 1990’ların sonunda, David’in yeğeni Phillip ‘Er Ryan’ı Kurtarmak’ filmini izledikten sonra amcasını bulmaya karar verdi. Filmde de bir askeri bölük kayıp bir paraşütçü askeri bulmaya çalışıyordu.

 

Arayış başladı

Bir internet sitesi açtı. Eski gazete haberlerini, fotoğrafları ve amcası ile ilgili ne bulabilirse bu siteye koydu. Ülkesinin II. Dünya Savaşı’nda Almanların istilasından kurtuluşu ile ilgili hikâyelerle büyüyen Hollandalı Ben Overhand de 35 senedir David Rosenkrantz’in naaşını arıyordu.  Overhand gençliğinden itibaren kendini ülkesinin kurtuluşuna katkıda bulunan askerlerin naaşlarını bulmaya adamıştı. Araştırması esnasında Phillip Rosenkrantz’in internet sitesine rastlayan Overhand, onunla irtibata geçti ve ona eskimiş bir evrak gönderdi. Söz konusu evrak Phillip’in amcasının öldürüldüğü askeri harekâtın gerçekleştiği yerin bir haritasıydı. Harita bir asker tarafından çizilmişti ve haritada bir çiftlik evi görünüyordu. Çiftlik evinin yanındaki yıldız işaretinin yanında “Sgt. Rosie KIA” yazıyordu. (Astsubay Rosenkrantz – Savaş Sırasında Öldürülen Asker)

Biraz daha derinlemesine araştırdığında, Phillip Rosenkrantz amcasının naaşının Kanadalı askerler tarafından bulunduğunu ve Hollanda’nın güneyinde Amerikan askeri mezarlığında gömüldüğünü öğrendi. David Rosenkrantz’in naaşı 2017’de gömüldüğü mezardan çıkarıldı. Gömülü olduğu mezarda paraşütçü üniforması kalıntıları ve botları bulundu. Yapılan DNA testi sonucunda çıkarılan na’şın David Rosenkrantz’e ait olduğu tespit edildi.