Sinagogun lokanta olmasına iptal kararı

Hollanda’da bir girişimci tarafından satın alınan sinagogun lokantaya dönüşmesine belediye izin vermedi.

Dünya
24 Temmuz 2018 Salı

Hollanda Deventer’de nispeten sayıca az Yahudi cemaati, büyük sinagog binasının giderlerini  karşılamayınca binayı bir kilisenin yönetimine sattı. Kilise yönetimi de binayı lokanta ve eğlence merkezine dönüştürmek isteyen bir Türk girişimciye satınca problem çıktı. Ancak Deventer Belediyesi İskan Müdürlüğü 125 yıllık sinagogun lokantaya dönüştürülmesine izin vermedi.

İskan Müdürlüğü kararında “Binanın karakteri ile tamamen uyumsuz bir proje” ifadesini kullanarak, binanın sinagog olarak kalmasına karar verdi. Türk girişimci Ayhan Şahin kararı saygıyla karşıladığını ancak kendisinin bir yardım kuruluşu işletmediğini, Yahudi cemaatinin gereken kirayı vermek koşulu ile binayı sinagog olarak kullanabileceğini belirtti. Şahin binayı geçtiğimiz ocak ayında almış, nisan ayında lokanta ve eğlence merkezi yapacağını açıklayınca, Deventer’in Beyt Şoşanna Cemaatinden tepki almıştı. Cemaat lideri Tom Furstenberg açıklamasında, sinagog binasının lokanta ve eğlence merkezi olmasını skandal olacağını belirtmişti.

Furstenberg ayrıca Şahin’i suçlamış, işadamının başlangıçta imzaladığı satış şartlarına uymadığını iddia etmişti. Halihazırda Hollanda’da küçülen ve binalarını finanse edemeyen Yahudi cemaatlerinin binaları belediye tarafından satın alınarak müze haline dönüştürülüyor. 125 yıllık Deventer Büyük Sinagogunun da benzer bir plan ile kültür mirasına katmak için görüşmeler sürüyor.