Polonya’da ahırın altında Yahudi mezar taşları

20. yüzyılın en büyük insanlık suçunun kanıtları Polonya’da yerin altından gün ışığına çıkmaya devam ediyor.

Dünya
24 Temmuz 2018 Salı

Polonya’da bir köyde ahırlarının yer döşemelerini değiştirmek isteyen çift, savaş yıllarında ahırın tabanına döşenmiş Yahudi mezar taşları buldu. Çift yetkililere haber verdi. Taşlar yakındaki bir Yahudi mezarlığının girişine dikilecek.

Polonya’nın Klępie şehrinde, Górne Köyünde yaşayan Monika ve Christopher Frelian çiftliklerinde bulunan ahırı bir süredir restore ediyorlardı. Sıra ahırın tahta döşemesinin tamirine geldiğinde Polonyalı çift gördüklerine inanamadı. Eski  tahta döşemenin altı mezar taşları ile döşeliydi! Onlarca yıllık kiri temizleyen çift, taşların Yahudi mezar taşları olduğunu fark ederek yetkilileri durumdan haberdar etti.

Klepie, Varşova’dan  araba ile sadece 2,5 saat uzakta. Şehir, 2. Dünya Savaşı’nda Naziler Polonya’yı işgal etmeden önce önemli bir Yahudi merkezi idi. Klepie’de 20 bin Yahudi yaşıyordu. İşgal sonrası Yahudileri gettoya hapseden Naziler, neredeyse tüm cemaati Treblinka Kampında katletti. Naziler çoğu zaman Yahudi mezarlıklarını talan edip mezar taşlarını sökmekte, İbranice yazıtlara sahip mermerleri, sokakları ve odaların tabanlarını döşemek için kullanıyordu.

Polonyalı çift buldukları mezar taşlarını özenle yerlerinden çıkardılar ve daha fazla zarar görmemeleri için naylonlarla saklayarak hayvanların gezdiği bahçelerinin bir köşesine yığdılar. Şimdi, mezar taşlarının oluşturduğu yığın geçmişin günahlarının bir anıtı gibi bahçede yetkilileri bekliyor.