Trump’tan İran’a çok sert uyarı

ABD Başkanı Donald Trump, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’yi bir daha asla ABD’yi tehdit etmemesi konusunda uyardı.

Dünya
23 Temmuz 2018 Pazartesi

Başkan Donald Trump’ın sert uyarısı, Ruhani’nin “Eğer İran ile savaşa girerseniz bu savaş, savaşların anası olur” şeklinde yaptığı tehdit sonrası geldi.

Trump, Twitter’dan paylaştığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Asla, Asla,  bir daha Amerika Birleşik Devletlerini tehdit etme, yoksa tarihte nadir olan zorlu sonuçlara katlanmak zorunda kalırsınız. Sözlerinize de çok dikkat edin, ABD artık sizin şiddet, hakaret ve ölüm  ile dolu sözlerinize kayıtsız kalan bir ülke değil.”

Öte yandan ABD,  ekonomik ve siyasi olarak Tahran’a baskıyı  en üst düzeye çıkarmış durumda.  Washington’a yakın kaynaklar Trump’ın İran ile yapılan nükleer anlaşmadan 8 Mayıs’ta  tek taraflı olarak çekilmesi sonrası, yaptırımlara ek olarak farklı yöntemlere de başvurduğunu belirtiyor.

ABD yönetimi özellikle internet reklam kampanyalarını kullanarak Tahran rejiminin kredibilitesini İran halkı ve özellikle gençlerin gözünde düşürmek istiyor.

Washington kaynakları, İran tarafından varlığı bile reddedilen kampanyanın amacının rejim değişikliği olmadığını asli amacın Tahran’ın davranışlarını değiştirmek olduğunu belirtiyor.   Reuters söz konusu  kampanyada ABD yönetiminin resmi rolünü teyit edemiyor.   Ancak ABD Dışişleri Bakanlığının Farsça resmi Twitter hesabındaki paylaşımlardaki ifadelerde  söz konusu kampanyanın gerçek olduğu anlaşılıyor.

Dışişleri Bakanlığı her fırsatta İran’daki demokratik olmayan sistemini eleştiriyor ve hatta bazen “Bu İran hava yolu, şiddet ve terörün yayılmasına açıkça yardım ediyor” gibi ifadeler olan paylaşımlar yapıyor.