241 Yeni Girişim, %20 Kadın Patron ile Filistin elektronik endüstrisi

Dünya Bankası’nın geçtiğimiz çarşamba yayınlanan son raporu Filistin bölgeleri; Batı Şeria ve Gazze’deki bilgisayar sektörü açısından iyimser bir tablo çiziyor.

Dünya
13 Temmuz 2018 Cuma

Dünya Bankası, Gazze ve Batı Şeria’da faal olan yatırımcı, girişimci, ve teknoloji çalışanı  423 kişi ile görüştü.  2017’de toplanan verilere göre  241 aktif girişimci Gazze ve Batı Şeria’da yeni veya başlanmış  projeler üstünde çalışıyor.

Rapor bunların kaç tanesinin Gazze’de, kaçının Batı Şeria’da olduğu konusunda kesin bir bilgi vermemekle birlikte, iyimser bir tablo çiziyor.  Rapora göre 2009 yılından bu yana her sene yeni 19 girişim başlatılmış.

 Filistin’de girişimcilerin çoğu son derece genç ve çok iyi okullardan mezun.  Yapılan mülakatlardan teknoloji sektöründe faal olanların yüzde 85’nin üniversite mezunu olduğu, yüzde 27’sini de Master derecesine sahip olduğu ortaya çıktı.  Ancak çoğu çok genç olan girişimcilerin iş tecrübesi yok denek kadar az.

Girişimcilerin arasındaki kadınların oranı ise Arap kültürüne taş çıkartıyor; yüzde 20’si kadınlardan oluşuyor. Bu oran ile Filistin bölgeleri, Beyrut ,New York ve Singapur’u geride bırakıyor.   Beyrut (19%), New York (12%) ve  Singapur  (10%).

Geçtiğimiz haziran ayında Dünya Bankası, Filistin Yönetimi altındaki Batı Şeria ve Hamas kontrolündeki Gazze için 16 milyon dolarlık bir teknoloji girişimi bağışına onay verdi.  Dünya Bankası bağışın teknoloji sektöründe daha fazla iş imkanı sağlayacağını, dolayısı ile şiddetin ve siyasi belirsizliğin  en büyük kaynağı işsizliğe engel olacağını düşünüyor.