Suriye Okulları müfredatı İsrail’den nefret ve Holokost inkarı ile dolu

Son zamanlarda yapılan bir araştırmada Suriye’de orta eğitim müfredatında, açık olarak İsrail düşmanlığı propagandası yapıldığı, 2. Dünya Savaşı’ndaki Yahudi soykırımı Holokost’tan hiç bahsedilmediği ortaya çıktı.

Dünya
12 Temmuz 2018 Perşembe

Ders kitaplarında İsrail’e olan düşmanlığı öven bir anlatım dışında Rus hayranlığı ve öğrencileri cihat ve terörizme doğru yönlendiren bir söylem de dikkat çekiyor. Söz konusu araştırma Dr Eldad Pardo ve Maya Yaakobi’nin danışmanlığında Eğitimde Barış ve Kültürel Toleransı Gözleme Enstitüsü  (IMPACTSE) tarafından yapıldı. Örgüt 1998 yılından beri dünyada uygulanan tüm okul müfredatlarını mercek altına alarak, barış ve tolerans açısından uluslararası  standartlarla uygunluğunu kontrol ediyor.

Rapora göre, 2017-2018 yılında Esad’ın kontrolündeki bölgelerde okutulan 11. ve 12. sınıf  ders kitaplarında İsrail hakkında birçok yalan var.  Ders kitaplarında, ‘İsrail Golan’da insanları zorla İbranice öğrenmeye zorluyor. Toprakları Yahudileştiriyor” gibi gerçek olmayan ifadeler var. İsrail kitaplarda bir ülke olarak tarif edilmek yerine ‘Siyonist Oluşum’ olarak geçiyor ve tüm İsrail toprakları ‘Arapların Ana Vatanı’ olarak ifade ediliyor.    Kitaplarda ayrıca bunlara ek olarak, “İsrail’in Golan Tepelerindeki iklime zarar verdiği, faaliyetleri ile bölgedeki turizmi engellediği, Suriye’deki eğitim sistemini değiştirmek istediği, İsrail’in terörden sorumlu olduğu, Yahudiler yalancıdır güvenilmez kişilerdir ” gibi ifadeler var.

Raporu yazan Dr Eldad Pardo’ya göre, ders kitaplarında militarist ve Pan Arab  bir söylem dikkat çekerken, ahlaki ve insani hiçbir değer yer almıyor.