Düzinelerce Suriyeli kadın ve çocuk İsrail’de doktora gidiyor

40’tan fazla hasta Suriyeli kadın ve çocuk çarşamba sabahı İsrail sınırını geçerek doktor randevusuna gitti.

Dünya
12 Temmuz 2018 Perşembe

İsrail Ordusunun yürüttüğü insani  İyi Komşuluk Operasyonu kapsamında sınıra sığınan Suriyeli sivillere tıbbi destek de veriliyor.

Doktor Randevusu Operasyonu kapsamında, tedavisi uzmanlık gerektiren Suriyeli sığınmacılara da  İsrail’e giriş izni veriliyor ve doktora gitmesi sağlanıyor.

Yaklaşık 40 hasta  bu günlerde İsrail ile Rus desteğindeki Esad kuvvetleri arasında büyük gerilimin yaşandığı sınırı sabahın karanlığında geçerek İsrail’e girdi.

Suriyeli sivillerin yıllarca ‘acımasız düşmanları’ bildikleri İsrail askerlerinin arasından İsrail’e girmeleri dikkat çekici idi.

Çocuğunu tedaviye getiren adı saklı bir kadının sözleri ise tüm Ortadoğu siyasetçilerine bir mesaj niteliğinde idi: “Başta hepimiz İsrail’e gelmeye korktuk. Bizim gözümüzde İsrail hep ‘Siyonist Düşman’ idi. Ancak anladık ki tam tersi imiş.”

İsrail’e  tedaviye gelen Suriyeli siviller sabah sınırdan giriyor, akşam tekrardan çıkıyorlar. Ancak yatarak tedavi olması gerekenler tedavileri süresince İsrail’de kalıyor. Sınırda bekleyen onlarca çocuk bazen periyodik olarak doktora gelebiliyor.  Son günlerde Suriye ordusunun Rus desteğinde İsyancılara karşı yaptığı operasyon binlerce kişinin İsrail sınırına birikmesine neden olmuştu. 

İsrail şimdiye kadar 6000’den fazla Suriyeli sivili hastanelerinde tedavi etti.