Suriyeli isyancılar silah bırakıyor

Reuters’in verdiği habere göre, isyancılar ile Rus subaylar arasında yapılan yeni bir anlaşmayla Suriye’de ateşkes sağlandı.

Dünya
6 Temmuz 2018 Cuma

Anlaşmaya göre isyancılar silah bırakacak, Rus desteğindeki başlatılan  Suriye askeri harekatı bitecek, tüm çatışmalar sona erecek. Ürdün sınırına ise Rus askeri polisi konuşlanacak. İsyancıların sözcüsü İbrahim Jabavi’nin açıklamasına göre, söz konusu ateşkes anlaşması Suriye’nin güneyinde bir kasabada Rus ve isyancı temsilcilerin görüşmelerinde alındı.

Şam Yönetiminin Rus ordusu desteğinde başlattığı son harekat sonucu isyancıların elindeki bölgelerde yaşayan yaklaşık 270 bin kişi İsrail ve Ürdün sınırlarının yakınlarına sığınmış durumda.  Ürdün şimdiye kadar bir milyon sığınmacıyı kabul etti ancak daha fazla mülteciyi almak istemiyor ve sınırını kapatmış durumda. Ancak BM nezdinde her tür insani yardımı yapmaya hazır olduğunu belirtiyor. 

İsrail ise mültecileri kabul etmiyor ancak sınırına sığınan mültecilere her tür sağlık beslenme ve barınma yardımı yapıyor.  Şimdiye kadar 6000’den fazla Suriyeli mülteci İsrail hastanelerinde tedavi edilerek üçüncü bir ülkeye sığınmaları sağlandı.Sadece geçtiğimiz hafta sonu İsrail ordusu sığınmacılara 300 çadır, 13 ton yiyecek, 15 ton bebek maması, üç palet tıbbı malzeme ve ilaç sağladı.