Claude Lanzmann hayata veda etti

Holokost belgeselinin usta sinemacısı Claude Lanzmann, 92 yaşında Paris’te hayata gözlerini yumdu.

Dünya
5 Temmuz 2018 Perşembe

Yahudi bir aileden gelen Fransız Claude Lanzmann, 1985 yılında yaptığı ve İbranice soykırım manasına gelen Şoa ismini verdiği  9 saatlik belgesel filmle dünya çapında bir üne kavuşmuştu.

Haberi veren Le Monde gazetesi Lanzmann’ın ‘Şoa’ filmi ile tanınmış olmasına rağmen, yaptığı diğer filmleri ile sinematografinin kurallarını yeniden yazdığını belirtti.

Lanzmann’ın filmi diğer belgesellerden farklı olarak onun gözlemciliği ve olaylara farklı perspektiflerden bakışını yansıtmakta. Lanzmann belgeselinde,  Doğu Avrupa’da Yahudi soykırımı yaşanırken, katliamı bilen hatta suça yataklık eden veya sessiz kalan  geniş toplumların olaylara bakışını da ustaca beyaz perdeye getirmişti.

Lanzmann’ın belgeselinde dikkat çeken diğer bir nokta da Yahudi dünyasında son derece hassas olan; katliamda Nazilerin hesabına çalışmak zorunda olan Yahudi mahkumların durumunu ortaya objektif bir biçimde koymasıdır.

Yahudi Ajansı’nın görevini bırakmakta olan Başkanı Natan Sharansky, Lanzmann için, ‘Holokost’un  acı hatırasını canlı tutan en önemli kişilerden biri’ ifadesini kullandı.

Sharansky, Lanzmann’ın Holokost’un kurbanları ile olduğu kadar failleri, suç ortakları ile de onlarca mülakat yaptığını ve  9 saatlik filmin  failler dahil herkesi Soykırım gerçeği ile  karşı karşıya getirdiğini belirtti.