Polonya Holokost yasasında geri adım attı

Polonya’da parlamentonun alt kanadı, ocak ayında kabul edilen Holokost yasasında değişikliğe gitti.

Dünya
4 Temmuz 2018 Çarşamba

Ocak ayı sonunda meclis ve senatoda kabul edilen, şubat ayında cumhurbaşkanı tarafından kabul edilen ve 1 Mart tarihinde yürürlüğe giren ‘Polonya Halkına Karşı İşlenen Suçlar Komisyonu Yasası’nda değişikliğe gidildi. II. Dünya Savaşı sırasında Naziler tarafından işlenen insanlık suçları konusunda Polonya ya da Polonya halkını suçlamayı yasaklayan kanundaki, cezai sorumluluk yeni değişiklikle iptal edildi. İlk çıkartılan yasa çerçevesinde ‘Alenen ve gerçeklere aykırı olarak Polonya milletine ve devletine, Üçüncü Reich tarafından işlenen Nazi suçlarından dolayı sorumluluk atfedenlere’ üç yıla kadar hapis veya para cezası öngörürken, yeni yasada üç yıl hapis cezası verilmesi kısmı çıkarıldı.

Polonya ile İsrail arasında gerginliğe neden olan kanundaki değişiklik Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki tarafından açıklandı. Söz konusu değişikliğin, iki ülke arasındaki ilişkileri düzeltmek amacıyla yapıldığı iddia edildi. Tasarıyı meclise sunan Morawiecki, hükümetinin herhangi baskı altında kalmadan adım attığını ama uluslararası durumun da göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti.

‘Nazi döneminde yaşananlar konusunda Polonyalıları suçlamayı’ hafif ceza ya da ‘kabahat’ olarak değerlendirecek değişikliğin yürürlüğe girmesi için Senato’dan geçmesi gerekiyor. Yasa, yılın ilk aylarında, Polonya meclisinde 460 vekilin 388’inin oyunu alarak geçmişti.