Alman müzesi Nazilerin yağmaladığı heykeli mirasçılarına iade ediyor

Berlin’de bir müze, Nazilerin yağmaladığı 15. yüzyıla ait heykeli eski sahibinin mirasçılarına iade etme kararı aldıklarını açıkladı. The Bode Müzesi, hafta başı yaptığı açıklamada, heykelin mirasçılarıyla bir anlaşmaya vardığını bildirdi.

Dünya
4 Temmuz 2018 Çarşamba

Berlin’deki kamu müzelerinin başkanı Michael Eissenhauer, yapılan tarihi haksızlığın düzelmesi için anlaşmaya vardıklarını açıkladı. Eserin, ailenin mirasçılarına iade edildiği, daha sonra da yeniden müzeye satıldığı belirtildi.

Bulutlar üzerinde yüzen üç meleği ve uyuyan bebek İsa’yı gösteren 1430 yılı yapımı heykel, bir zamanlar Yahudi sanayici Ernst Saulmann ve eşi Agathe’nin özel koleksiyonuna aitti.

Çift, 1935 yılında Almanya’yı terk ederek İtalya’ya gitti. Naziler topraklarına, işlerine, pamuk fabrikasına, özel kütüphanesine, sanat koleksiyonuna ve Agathe’nin uçağına el koydu. Yüzden fazla sanat eseri 1936’da Münih müzayedesinde satıldı.

Saulman’lar ilerleyen zamanlarda faşist İtalya’yı Fransa için terk etti, ancak Naziler o ülkeyi işgal ettiğinde, çift bir kampa gönderildi. Hayatta kalmayı başardılar, ancak Ernest 1946’da, savaşın sona ermesinden bir yıl sonra, kampta başlayan sağlık sorunları nedeniyle hayatını kaybetti, Agathe de 1951 yılında intihar etti.

Ailenin mirasçılardan olan Felix de Marez Oyens bir basın toplantısı düzenleyerek, “Ernst ve Agathe Saulmann’ın bu anlaşmayı memnuniyetle karşılayacağına inanıyorum” dedi.