ADL, ABD’li ırkçıların peşini bırakmıyor

2017-18 akademik yılında beyaz üstünlükçülerin (aşırı sağ) Amerikan üniversitelerinde yaptığı propagandaların iki katına çıktığı belirlendi.

Dünya
4 Temmuz 2018 Çarşamba

ADL (İftira ve İnkâra Karşı Mücadele Derneği), sayıları gittikçe artan beyaz üstünlükçülere ait  özellikle üniversite kampuslarını hedef alan ve ayırımcılığa neden olan her türlü ırkçı, antisemitizm ve İslamofobik içerikli el ilanı, afiş, poster, pankart ve propagandasını yakından takip ediyor.

2017-18 akademik yılına ait verilere göre yapılan propagandalarda bir önceki akademik yıla oranla yüzde 77’lik bir artış gözlenmekte. Buna göre, 2016-17 akademik yılında 165 propaganda kaydedilirken, 2017-18 döneminde 292 propaganda rapor edilmiş.

Beyaz üstünlükçüler, 2016 yılından beri aktif bir şekilde ADB üniversitelerini harekete geçirmeyi hedefliyorlar. Ancak aynı yılın sonbahar döneminde bu hedeflerine ulaşmak için tüm gösterdikleri çabalar herhangi bir sonuca ulaşmamakla birlikte o tarihten itibaren de tüm propaganda girişimlerinde gözle görülür bir düşüş meydana geldi.

1 Eylül 2016 tarihinden bu yana, ADL beyaz üstünlükçülerin kolej ve üniversitelerde başlattığı 478 olayı kaydetti. Bahsi geçen kampanyalar ABD’nin 47 eyaleti ve Columbia bölgesindeki farklı 287 kolej ve üniversitede boy gösterdi.

Propagandalarda beyaz üstünlükçülerin üstü kapalı, imalı sözlerinden ırkçı görsel ve ifadelerin oldukça belirgin bir şekilde kullanıldığı, genellikle istihdamla ilgili süreçlerin dâhil edildiği ve de sıklıkla Yahudi, Siyahi, Müslüman, beyaz olmayan göçmen ve LGBT bireylerinin de içinde olan azınlık gruplarını hedef alıyor.

Son zamanlarda en sık karşılaşılan propagandalar arasında Meksika-ABD sınırında bulunan kaçak göçmenlerin yaratabileceği aslı olmayan tehlikeler ve bunların yaratacağı sonuçlar bulunuyor.

Üzerlerinde  ‘Göç kervanlarını durdurun’ yazılı el ilanları, üniversite öğrencilerini Beyaz Saray’ı aramaya ve Trump yönetimini göçmen gruplarını durdurmaları için harekete geçmeleri konusunda uyarmaya teşvik ediyor. Öte yandan, Patriot Front adlı beyaz üstünlükçü grubun dağıttığı ilanların üzerinde ‘Amerika’yı Amerikalı bırakın’ ve ‘illegal yaratıkları’ Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza kurumuna şikâyet edin ifadeleri yer alıyor.Yahudi eğitim enstitü ve kurumlarını hedef alan geniş çaplı propagandalara ek olarak, beyaz üstünlükçüler ayrıca azınlıklara ait diğer kurum ve binaları da hedef almaktan geri kalmıyorlar.

Ocak 2018’de, California’da bulunan Santa Clara Üniversitesi’nin Etnik Çalışmalar Bölümü’nün panosuna ırkçı söylemlerin bulunduğu ilanlar asıldı. Aynı dönemde, Kolombiya’daki South Carolina Üniversitesi’nin Afrika-Amerika Çalışmaları bölümünün duvarlara asılı olan ünlü siyahi kişilerin fotoğraflarının üzerinde ırkçı söylemlere yer veren çeşitli ilan ve afişler bulundu.

Şubat ayında ise Tenneessee Üniversitesinde Black History Month’ı öven posterlerin üzerine Hitler’i referans alan afişler asıldı. Utah’daki Weber State Üniversitesinde ise ‘medeniyet’ konulu panoya Patriot Front adlı grup üstünde  ‘Asla burada değil’ yazılı el ilanları yapıştırdı.