Katarlı diplomat İsrail ile Hamas’ın dolaylı görüşmelerini teyit etti

Katar’ın özel Gazze heyet başkanı geçtiğimiz Pazar günü, Gazze konusunda devam eden gerilimi azaltmak ve yaşanan insanlık krizine çözüm bulmak için İsrail ile Hamas arasında dolaylı görüşmelerin söz konusu olduğunu teyit etti.

Dünya
4 Temmuz 2018 Çarşamba

Katar kraliyet ailesinin Gazze Şeridi’nin yeniden inşasında sorumlu olması için resmi olarak görevlendirdiği Muhammed el-Amadi, Gazze ziyareti sırasında Çin’e ait devlet haber ajansı Xinhua’ya yaptığı açıklamada, “ABD yönetimi de bu görüşmelerden haberdar” dedi.

El-Amadi’nin açıklamaları İsrail ve Hamas arasındaki görüşmeleri teyit eden ilk resmî açıklama oldu. Gerçi, İsrailli ve Filistinli haber kaynaklarında uzun süreli ateşkes ve ablukanın kaldırılması konusunda gayri resmi olarak görüşmelerin gerçekleştiğine dair haberler daha önce de yayınlanmıştı.

El-Amadi henüz anlaşmaya varılmadığını, ancak görüşmelerin sürdüğünü söyledi. El-Amadi görüşmelerde aracı ülkenin hangi ülke olduğuna değinmese de Katar ve Mısır’ın görüşmelerde önemli rol oynayan iki ülke olduğuna inanılıyor.

El-Amadi, ABD yönetiminin, Başkan Donald Trump’ın damadı Jared Kushner ve Washington özel heyet başkanı Jason Greenblatt’in ziyareti sırasında temiz su kıtlığına, elektrik ihtiyacına, işsizliğe ve Gazze halkının diğer sorunlarına çözüm sunacak büyük altyapı projeleri için bir plan sunduğunu da teyit etti.

El-Amadi açıklamasında, “Üç savaş geçiren Gazze’ye uygulanan ablukanın kaldırılmasını talep ettik. Amerikalılara ve İsraillilere bunu gerçekleştirmenin önemini anlattık. Bu konu üzerinde çalışıyoruz, ancak şimdiye kadar bir sonuca ulaşmadık. Gazze’nin sorunlarına kalıcı çözüm arıyoruz ve herhangi bir yeni savaşı önlemek istiyoruz” dedi.