Prens William’dan Ortadoğu’ya ‘kalıcı barış’ getirme sözü

İngiliz basını Ortadoğu gezisinden çok etkilenen Prens William’ın Ortadoğu’ya adil ve sürekli bir barış getirme niyetinde olduğunu bildirdi.

Dünya
4 Temmuz 2018 Çarşamba

The Mirror’un üst düzey bir saraylı kaynağa dayandırdığını belirttiği haberinde, aynı zamanda Cambridge Dükü de olan Prens William’ın gezisinden çok etkilendiği de ekledi.

Pazar günü yayınlanan haberde, ziyaret öncesi Prens’e barış sürecinin başarısızlığa uğramasına sebep olan politik labirent konusunda ayrıntılı bilgilendirme yapıldığı söylendi.

Verilen bilgiye göre gezinin sonunda Prens yardımcılarına, “Bu yeni bir şeyin başlangıcı. Burada tanıştığım insanlara verdiğim sözleri sonsuza dek tutacağım” dedi.

Mirror’da ayrıca, geleneksel anlamda İngiliz kraliyet ailesi üyelerinin gerek kendi ülkelerinde gerekse uluslararası platformda tarafsızlıklarını korumaları gerekliliği olsa da, William’ın etkisini bölgede barışa ulaşılması için kullanmaya kararlı olduğu bildirildi.

İsrail ve Filistin topraklarına yaptığı üç günlük ziyaretinde William, politikacılar, üst düzey yetkililer, pek çok İsrailli önemli kişi, gençler, çocuklar ve mültecilerle görüştü. Prens ayrıca Ürdün’de de iki gün geçirdi.

İngiliz Konsolosunun Kudüs’teki evinde Filistinli misafirlerine, Ramallah ziyaretinden sonra yaptığı konuşmasında Prens William, “Sizlere bu akşamki mesajım, unutulmadığınızdır. Burada bulunmam ve sizlerin karşı karşıya olduğunuz mücadelelere şahit olmamın ardından, Filistin ve İngiliz halkları arasındaki dostluk bağları ve karşılıklı saygının kuvvetleneceğine inanıyorum” dedi.

Kudüs’te üç büyük din için kutsal olan mekânları gezen Prens ayrıca Soykırım’da Yahudi bir aileyi ölümden kurtarmış olan büyük-büyükannesi Prenses Alice’in mezarını da ziyaret etti.

Haberde Prens’in annesi Prenses Diana’nın mirasını aklına tutarak, AIDS’lilere yardımdan, Angola’daki mayınların temizlenmesine, cüzzamlı Hintlilere kadar yardım eli uzatmasını örnek aldığı da söylendi.

Yazıda kraliyet kaynağının ayrıca, “Ziyaretin Dük üzerinde büyük etkisi oldu. Gezdiği yerler, tanıştığı insanlar ve duyduğu hikâyeler kendisini çok duygulandırdı” dedi.