BM’de çocuklara kalp ameliyatı yapan İsrailli kuruluşa ödül

Binlerce Filistinli çocuğun yanı sıra, 57 farklı ülkeden gelen hasta çocukları tedavi etmek için bölgesel siyaseti bir kenara koyan bir grup İsrailli doktorun kurduğu Save a Child’s Heart / Bir Çocuğun Kalbini Kurtar Derneği, BM’de onurlandırıldı.

Dünya
4 Temmuz 2018 Çarşamba

Tel Aviv’in güneyindeki Holon’da kurulu Save a Child’s Heart / Bir Çocuğun Kalbini Kurtar Derneğinin kurucularından Dr. Sion Houri, “Faaliyetimiz uluslararası, apolitik ve din dışı” dedi.

Houri ile birlikte derneğin kurucuları arasında yer alan Lior Sasson ve Akiva Tamir, özellikle gelişmekte olan ülkelerde ve savaş bölgelerinde kurtardıkları genç hayatlar nedeniyle geçtiğimiz hafta Birleşmiş Milletler Ödülünü kabul ettiler.

Çoğunlukla özel bağışseverlerin ve bazı hükümetlerin katkılarıyla finanse edilen, kâr amacı gütmeyen kuruluş, yirmi yıldan beri neredeyse 5 bin çocuğu ameliyat etti. Hastalar arasında Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nden 2000’den fazla, Irak ve Suriye’den de 300 çocuk yer alıyor. Geri kalan çocuklar ise Afrika, Güney Amerika, Avrupa, Asya ve Ortadoğu’daki diğer ülkelerden geldi. Organizasyon, operasyonları gönüllü olarak gerçekleştiriyor ve hastalardan hiçbir ücret talep edilmiyor. Şu anda da Holon’daki Edith Wolfson Tıp Merkezi’nde 44 çocuk tedavi ediliyor.

Derneğin baş cerrahı olan Sasson, “Pek çok insan naif olduğumu düşünebilir, ancak kalp hastalığı olan bir çocuğu tedavi etmenin bir barış tohumu dikmek olduğunu düşünüyoruz. Her ne kadar bu çocukların kalp rahatsızlıkları tedavi edilebilir olsa da kendi ülkelerinde tesis ve doktor eksikliği nedeniyle çoğu maalesef 20 yaşından önce ölüyor” dedi.