‘1492 Göke’ sergisi Londra’da açıldı

Hazırlıkları uzun zamandır süren 1492 GÖKE Türk Sefarad Sanatçıları Karma Sergisi’nin açılışı 2 Temmuz günü Londra’da La Galleria Pall Mall’da gerçekleşti. Londra Yunus Emre Enstitüsünün organizatörlüğünde hayata geçen sergiye Türkiye Cumhuriyeti Londra Büyükelçiliği, Kültür ve Tanıtma Müşavirliği başta olmak üzere Türk Hava Yolları, Cervantes İspanyol Kültür Merkezi ve Türk-Osmanlı Sefarad Araştırma Merkezi de destek veriyor.

Toplum
4 Temmuz 2018 Çarşamba

Küratörlüğünü ressam Terry Katalan’ın üstlendiği sergide çoğu Türkiye’den olmak üzere toplam 35 Türk Sefarad sanatçısının eserleri yer aldı. Serginin açılışta ilk konuşmasını yapan Londra Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Mehmet Karakuş, Anadolu’daki Yahudi varlığının Osmanlı İmparatorlundan önceye dayandığını, fakat Yahudilerin gerek Roma gerekse Bizans İmpatorlukları zamanında baskıya maruz kaldıklarını, Osmanlı İmparatorluğunun tüm dinler ve etnik gruplar için koruyucu olarak ortaya çıktığını, bu hoşgörü çerçevesinde de Sultan II. Beyazıd’ın fermanı ile İspanya’dan kovulan Sefarad Yahudilerine kucak açtığını, onlara yeni yaşam kurmalarına imkân verdiğini dile getirdi. Dr. Karakuş, günümüze kadar, Sefarad toplumunun canlı kaldığını, kendi mirasını koruduğunu ve dahil olduğu toplumun ekonomik, sosyal, bilim ve sanat hayatına katkı sağladığını belirtti.

 

Türkiye’den gelen 35 Sefarad sanatçısının bu sergi ile geçmişte onları kucaklayan, günümüzde de dört milyona yakın sığınmacıya ev sahipliği yapan Türklere şükranlarını sunduklarını dile getiren Dr. Karakuş, bu sergiyi Londra’da organize ederek Sefarad sanatçılarının Türk kültürüne yaptıkları katkının tüm dünyaya gösterilmesinin amaçlandığını ve serginin de bu amaca hizmet edeceğine inandığını söylemiştir.

Küratör Terry Katalan da yaptığı konuşmada, 1492 Göke sergisinin amacının İstanbul ile Londra arasında kültürel bir köprü kurmak ve Sefarad sanatının tarihini vurgulamak olduğunu belirtti. Katalan, serginin İstanbul’un zengin kültürü ile Sefarad mirasının bir karışımı olduğunu dile getirdi.

Katalan’dan sonra söz alan Cervantes Müdürü Ignacio Perez Jimenez, İspanya’nın İspanyol Yahudileri olmadan anlaşılamayacağını, Museviliğin İspanyol kültürüne büyük katkısı olduğunu belirtirken, Yahudulerin 15. yüzyıl sonunda İspanya’dan sürüldüklerinde Avrupa’ya dağıldıklarını, ancak Avrupa’da da birçok ülkeden sürüldüklerini ve bunun büyük bir insanlık suçu olduğunu hatırlattı. Öte yandan İspanyol Yahudilerinin sürgünden sonra kültürlerine güçlü bir şekilde bağlı kaldıkları ve bu sayede kendi kültürlerini ve Ladino dilini yüzyıllar boyunca canlı tuttuklarını sözlerine ilave ederken çağdaş Sefarad sanatçılarının İstanbul’da olduğunu bu nedenle Londra’da açılan 1492 Göke sergisinin çok önem taşıdığını belirtti.

 

 

Türk - Osmanlı Sefarad Araştırma Merkezi Müdürü Silvyo Ovadya Sefaradların II. Beyazıd’ın izni ile Osmanlı topraklarına girdiğini, Sefaradların bu topraklar için faydalı olduklarını belirterek serginin kahramanının Sefarad sanatçısı Terry Katalan olduğunu vurguladı.   

Barış ve Silahsızlanma Gölge Bakanı Fabian Uziell Hamilton da açılışta söz alarak babasının Selanik’e göç eden bir aileden geldiğini, büyükannesinin İstanbul’da doğduğunu, 2002’de İstanbul’a ilk defa gittiğinde kendini evinde hissettiğini, bunun nedeninin de yediği yemeklerin büyükannesinin yaptıklarıyla aynı olduğunu, bu şekilde mutfak kültürlerinin Turkiye’ye dayandığını anladığını belirtti. Hamilton,  Türk Sefarad sanatının Londra’nın merkezinde şereflendirilmesinin kendisini sadece parlamentodaki en gururlu siyasetci yapmadığını, aynı zamanda Birleşik Krallık’taki en gururlu kişi haline getirdiğini söyledi.   

Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç de yaptığı konuşmasında 1492 Göke sergisi açılışında konuşuyor olmaktan ve katılımcıları misafir etmekten dolayı çok mutlu olduğunu, Sefaradların 500 sene önce topraklarını terk etmek zorunda kaldıklarını, Osmanlı topraklarında insanların onları kucakladıklarını, kalplerini sanata açtıklarını ve sanatın yanında mücadelelerini, profesyonel yeteneklerini, bilgilerini Osmanlı sosyal ve ekonomik hayatına getirdiklerini belirtti. “Kısaca, 500 yıldır sevgiyle birlikteyiz” dedi.  

Büyükelçi Bilgiç, Sultan II Beyazıt’ın yayınladığı ferman ile Kemal Reis komutasında Osmanlı deniz birliklerinin ilk insani yardım herakatını yaptıklarını ve tarihi belgelere göre yaklaşık 90 ila 150 arasında Sefaradın İberya bölgesinden Osmanlı İmparatorluğuna tahliye edildiğini ve bunun bugünkü standardlarda dahi çok büyük bir operasyon olduğunu söyledi. Büyükelçi Bilgiç, yüzyıllar sonra dahi Göke gemisiyle Osmanlı topraklarına gelenlerin torunlarının toplumumuzun aynı hedefle yaşayan seçkin zenginliklerinden olduklarını, Göke’nin tarihi yolculuğuna devam ettiğini ve 500 sene sonra 35 Sefarad sanatçısını ve eserlerini Londra’ya getirdiğini belirtti.  

Büyükelçi Abdurrahman Bilgiç, serginin bizlere Sefarad geleneksel kültürel zenginliği ve derinliği gösterdiğini dile getirdi. 

 

Sergi açılışında yapılan konuşmalardan sonra müzisyenler Monica Acosta ve Adrian Sola tarafında seslendirilen ve Osmanlı - Türk musikisinin makam ve ezgileriyle Ladino dilinde icra edilen halk müziği tarzındaki Sefarad şarkılarından örneklerin sunulduğu küçük bir dinleti de gerçekleşti.

Sanat, siyaset ve iş dünyasından önemli isimlerin açılışına katıldığı sergide; cam sanatı, heykel, ebru, mozaik, seramik, takı, fotoğraf, yağlıboya, suluboya ve akrilik resim gibi birçok sanat eseri sanatseverlerin beğenisine sunuluyor.

Sergi 7 Temmuz tarihine kadar saat 10:30 ve 18:00 arası La Galleria Pall Mall’da sanatseverlere ve ilgililere ücretsiz olarak açık olacak.