Meksika’da ilk Yahudi asıllı kadın belediye başkanı

Meksika genel ve yerel seçimleri geride bırakırken Yahudi asıllı çevreci ve bilim insanı Claudia Sheinbaum Meksika’nın başkenti Meksiko’yu yönetecek isim oldu.

Dünya 0 yorum
4 Temmuz 2018 Çarşamba

Meksiko tarihinde ilk kez belediye başkanı olarak bir kadını ve bir Yahudi’yi seçti. Bilim insanı ve çevreci olan politikacı Claudia Sheinbaum oyların yüzde 46’sını kazandı. Cinsiyet eşitsizliği ve kadınlara şiddet gibi sorunlarla boğuşan şehirde bu zafer tarihi bir niteliğe sahip.

Sheinbaum seçimlere girmeden hemen önce National Autonomous University of Mexico’da çevre mühendisliği bölümünde öğretim görevlisiydi. Doktorasını Kaliforniya’da yapan 56 yaşındaki Sheinbaum “Zayıf bir biliminsanı görüntüme kapılmayın, şehirdeki suç oranını düşüreceğim” dedi.

Sheinbaum, yerel seçimlerle aynı gün yapılan genel seçimleri kazanan ve devlet başkanı olmaya hak kazanan Andres Manuel Lopez Obrador’ın solcu partisine ilk katılan isimlerden biri olmuştu.

Pardo soyadını kullanan politikacı Yahudi cemaatine yaptığı bir konuşmasında Yahudiliğine olan bağını Litvanya ve Bulgaristan’dan göç eden büyükanne ve büyükbabasına borçlu olduğunu söyledi. Meksika’da yaşayan 40 bin Yahudi’nin yüzde 75’i ülkenin başkentinde yaşıyor.

1 Yorum