İsrail sınırında 270 bin Suriyeli sığınmacı

Suriye’deki Beşar Esad Yönetiminin Rusya desteğinde güneyde son kalan isyancı birliklere karşı başlattığı saldırı sonrası, aralarında kadınların ve çocukların da olduğu binlerce sivil, İsrail sınırında kamp kurdu.

Dünya
3 Temmuz 2018 Salı

Birleşmiş Milletler, Ürdün ve İsrail sınırlarında evlerinden sürülen sığınmacıların 270 bini bulduğunu insani bir krizin söz konusu olduğunu açıkladı.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı, Moskova nezdinde girişimde bulunacağını ve duruma Rusya’dan bir çözüm beklediğini açıklarken, İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman, İsrail’in sığınmacıları kabul edemeyeceğini ancak sığınmacılara her türlü insani yardımı yapacağını belirtti.

Sığınmacılar başlangıçta Ürdün’e girmek istedi ancak Amman’ın sınırı kapatması üzerine binlerce kişi çareyi  İsrail sınırına yaklaşarak kamp kurmakta buldu.

Sığınmacıların İsrail sınırına yakın mesafede kamp kurmalarının sebebi Esad yönetiminin İsrail sınırına doğru saldırı yapmaktan çekineceğini bilmeleri.

Sınırdakilerin sayısının 270 bine dayanması İsrail’de güvenlik açısından da endişe yaratıyor.  İsrail Ordusu Şam Yönetiminim muhtemel bir saldırısına karşı kuzey sınırına ek zırhlı birlikleri sevk etti.

İsrail resmen Suriyeli mültecileri kabul etmiyor ancak insani sebeplerle yaralıları hastanelerine kabul ederek tedavi ediyor, üçüncü bir ülkeye gitmeleri için girişimde bulunuyor. Şimdiye kadar 6000’den fazla Suriyeli sığınmacı İsrail hastanelerinde tedavi edildi.

Bir yıl evvel İsrail, Golan Tepelerine  kurduğu  sahra hastanesinde çevrede kamp kurmuş yüzlerce sığınmacıyı tedavi etmiş yemek ve barınma ihtiyaçlarını karşılamıştı.  İsrail İyi Komşuluk Operasyonu adını verdiği yardımda bölgede kamp kurmuş binlerce göçmenin güvenliklerini de sağlamıştı.