İran, dokuz senedir kullanmadığı nükleer santrali devreye sokuyor

İran, dokuz senedir kullanılmayan bir nükleer santralini yeniden açtığını açıkladı. İran Atom Enerjisi Kurumu tarafından yapılan açıklamada, ABD’nin anlaşmadan çekilmesinin ardından dünya ülkeleriyle varılan nükleer anlaşmanın da bozulması durumunda, Tahran’ın uranyum zenginleştirmeye yeniden başlayacağı belirtildi.

Dünya
28 Haziran 2018 Perşembe

İran Atom Enerji Kurumu, söz konusu santralin, santrifüj makineleri için hammadde olan UF6’yı ürettiğini, bu amaçla bir varil uranyumun tesise ulaştırıldığını açıkladı. Uranyum, zenginleştirme öncesinde uranyum hexaflorid (UF6) adı verilen bir gaza dönüştürülüyor. İsfahan’daki uranyum merkezinin bir parçası sayılan santral, 2009’dan beri kullanılmıyordu.

2015 yılında varılan anlaşmada, İran uranyum zenginleştirme programını ciddi ölçüde kısıtlama, dünya ülkeleri de İran’a uyguladıkları yaptırımları kaldırma taahhüdü vermişti. ABD Başkanı Donald Trump geçtiğimiz haftalara, bu anlaşmada ciddi hatalar olduğunu belirterek, anlaşmadan ayrılmıştı. Anlaşmada imzası bulunan Avrupa ülkeleri ise, halen varılan anlaşmayı kurtarmaya çalışıyor. Ancak İran Ruhani Lideri Ayetullah Hamaney’in, ülkesinin atom enerji kurumuna talimat vererek, anlaşmanın bozulması durumunda, uranyum zenginleştirme kapasitesinin artırılması için hazırlıkların başlatılmasını istediği belirtildi.