Prens William’ın İsrail ziyaretiyle ilgili beş ilginç nokta

Kültür
27 Haziran 2018 Çarşamba

William’ın İsrail gezisi kraliyet ailesinin İsrail’e ilk ziyareti değil

Prens Philip, William’ın büyükbabası, 1994’te İsrail’e gitti. Prens Philip’in annesi Prenses Alice, II. Dünya Savaşı sırasında Yahudi bir aileyi korumasından dolayı Yad Vaşem Müzesinde Uluslararası Dürüst Ödülü ile onurlandırılıyordu.  Philip ölen annesi adına ödülü kabul ederek müzenin bahçesine bir akçaağaç dikti. William’ın babası Prens Charles ise 1995’te Yitzhak Rabin’in ve 2006’da Şimon Peres’in cenazelerine katıldı.

Gezi programı tartışmalara neden oldu

Mart ayında açıklanan gezi İsrailli liderler arasında sevinçle karşılansa da resmi programda Kudüs’ün ‘işgal edilmiş Filistin toprakları’ adı altında yer alması milletvekillerince olumsuz karşılandı. Kudüs’ten sorumlu milletvekili Zeev Elkin, Facebook hesabından ‘3.000 yıllık bölünmez başkentin bu şekildeki ifadesinin değiştirilmesi için’ prense çağrıda bulundu.

William’ın büyük büyük annesinin mezarı Zeytin Dağında

Prenses Alice’in Yahudi halkıyla yakından bir ilişkisi vardı. Eşi Yunan Prens Andrew ile II. Dünya Savaşı sırasında Atina’daki evlerinde Yahudi kökenli bir politikacının ailesinin üç ferdini sakladı. Gestapo Alice’den şüphelenmiş, onu sorgulamıştı. Sağır olan Alice soruları anlamamazlıktan gelmişti. Alice sonradan rahibe oldu. 1969’daki ölümünden önce Kudüs’teki Zeytin Dağında Saint Mary Magdalene’de gömülmek istediğini belirtmişti. Vasiyeti hemen yerine getirilmedi. Alice Windsor Kalesinde gömüldü. 1988’de kemikleri Kudüs’e götürüldü.

Prens William’ın otel tercihi tarihi King David Oteli

1931’de açılan King David, İsrail tarihinde önemli bir yere sahip. Otel, kraliyet ailelerinden siyasi liderlere birçok önemli şahsiyete ev sahipliği yaptı. Naziler ülkesini işgal ettiğinde Yunan Kralı II. George hükümetini oradan kurdu. İngiliz mandası yıllarında otelin güney kanadı İngiliz askeri ve yönetim merkezi olarak kullanıldı. 1946’da Irgun adındaki Siyonist militan grup tarafından gerçekleşen bombalamada 15’i Yahudi toplam 91 kişi öldü. İki yıl sonra İsrail bağımsızlığını ilan ettiği günden bugüne kadar Yahudi kalesi olarak simgeleşti.

Kraliyet ailesi dövmelerini Kudüs’ün eski şehrinde yaptırır

Kral VII. Edward, Kral V. George ve Prens Albert özel Kudüs haçı dövmelerini Razzouk adındaki dövme dükkanında yaptırmıştı. Razzouk ailesinin 500 yıllık tarihe sahip bu dükkanı Hıristiyan Mahallesinde bulunuyor. Dövme sanatçısı Wassim Razzouk Prens William’a hizmet etmeye hazır olduğunu söyledi.