Ortadoğu´da barış için umut kıvılcımları

Washington yönetimi, Ortadoğu barışı için üzerinde çalıştığı planına yönelik temaslarını arttırdı. İsrail´in yanı sıra Ürdün, Katar, Mısır ve Suudi Arabistan temsilcileriyle görüşen ABD´li yetkililer, Gazze´de giderek kötüleşen insani durum ve on yıllardır devam eden İsrail - Filistin meselesine kalıcı bir çözüm bulmaya çabaladıklarını ve planın ´neredeyse tamam´ olduğunu kaydetti.

Dünya
27 Haziran 2018 Çarşamba

ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner ile Özel Temsilci Jason Greenblat, Amerikan yönetiminin sunmaya hazırlandığı barış planı kapsamında bölgedeki görüşmelerini sürdürüyor. İkili son olarak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya geldi.

Jared Kushner ve Jason Greenblat, geçtiğimiz cuma günü Washington yönetiminin henüz detayları tam açıklanmamış barış planını anlatmak ve Gazze Şeridine insani yardımın ulaşmasını temin etmek için Ortadoğu turlarının son ayağı olarak Kudüs’te İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştü.

Beyaz Saray’dan görüşme sonrası yapılan açıklamada, “İsrail’in güvenliği korunurken, Gazze’de insani koşulların nasıl iyileştirilebileceği konusunda görüşüldü. İsrailliler ve Filistinliler arasındaki barış görüşmelerinin ilerlemesi konusuna Trump Yönetimi’nin ve İsrail’in büyük önem vermeye devam ettiği de görüşüldü” denildi.

İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamada da, Netanyahu’nun görüşmede Başkan Trump’ı ve Trump’ın İsrail’e yönelik desteğini takdir ettiğini ifade ettiği belirtildi. Açıklamada,  “Heyetler barış görüşmelerinin ilerlemesi, bölgedeki gelişmeler ve Gazze’deki güvenlik ve insani koşullar gibi konuları görüştü” denildi. Netanyahu, görüşmeyi İsrail’in güvenliği ve geleceği için ‘çok önemli’ bir görüşme olarak niteledi.

Görüşmede, Netanyahu, Kushner ve Greenblatt’in yanı sıra, ABD’nin İsrail Büyükelçisi David Friedman ve İsrail’in ABD Büyükelçisi Ron Dermer de hazır bulundu.

Geçtiğimiz günlerde, iki ayrı ABD heyeti sırasıyla Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan ve Katar’ı ziyaret etti. ABD’nin barış heyetinin geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği Amman ziyareti, Netanyahu’nun aylar süren gerginlikten sonra Kral II. Abdullah’la görüşmek için gerçekleştirdiği Ürdün ziyaretinin hemen arkasından geldi.

Arap liderlerle yapılan görüşmeler sonrasında Beyaz Saray’dan yapılan açıklamalar Amerikalı yetkililerin bölgede yeniden başlatılmasını teşvik etmek istedikleri barış görüşmeleri ve Gazze Şeridinde yaşanan insanlık krizine yoğunlaşıldığına işaret ediyor.

ABD’li yetkililer yeni barış planının tamamlanmak üzere olduğunu ve bu yaz açıklanabileceğini söylüyor. Ancak söz konusu plan Filistinlilerin direnişiyle karşılaşabilir; zira geçtiğimiz Aralık ayında Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını açıklaması ve geçtiğimiz mayıs ayında da ABD Büyükelçiliği’nin Kudüs’e taşınması sonrasında Filistinliler ABD ile ilişkilerini kesmişti.

Kushner’den Filistinlilere: “Liderlerinizin daha görmedikleri bir planı reddetmesine izin vermeyin”

ABD Başkanı Trump’ın danışmanı Kushner, Filistin halkına seslenerek Filistin Yönetiminin görmediği Trump yönetiminin barış planını reddetmelerine izin vermemelerini söyledi. Filistin Yönetimi Başkanı Abbas'ı da eleştiren Kushner, Abbas'ın gerçekten bir anlaşma istediğinden emin olmadığını belirtti.

Washington yönetiminin sunmaya hazırlandığı barış planı kapsamında bölgede görüşmeler yapan Jared Kushner, pazar günü yayınlanan bir Filistin gazetesine verdiği röportajda, Mahmud Abbas'la çalışmaya hazır olduğunu söyledi. Ancak Kushner 83 yaşındaki Filistin liderinin, 20 yıldan uzun bir süredir müzakere pozisyonunu hiç değiştirmediği için barış yapma yeteneğine veya isteğine sahip olduğundan şüphe duyduğunu dile getirdi.

Kushner Filistinlilere seslenerek, “Yıllar boyunca sayısız hatalar ve kaçırılmış fırsatlar oldu ve sizler, Filistin halkı, bedelini ödedi. Liderlerinizin henüz görmedikleri bir planı reddetmesine izin vermeyin. Bu çatışmanın yıllar önce başlamasından bu yana dünyada çok şey oldu. Dünya ileri giderken siz geride kaldınız. Büyükbabanızın çatışmasının çocuklarınızın geleceğini belirlemesine izin vermeyin” dedi.

Al Quds gazetesine verilen röportaj, resmi boykota rağmen Trump yönetiminin Filistin halkına ulaşma girişimi olarak görüldü. Röportajda Kushner, Filistinlilerin kendi liderleri ile konuşmalarını ve barışa ulaşabilmek için açık fikirli olma cesaretini vermeleri gerektiğini dile getirdi.