Yahudi Ajansı Netanyahu’ya karşı

Yahudi Ajansı / Jewish Agency yeni dönem başkanı olarak, İsrail Başbakanı Netanyahu’yu karşısına alarak, ana muhalefet lideri Isaac Herzog’u aday olarak gösterdi.

Dünya
27 Haziran 2018 Çarşamba

İsrail ana muhalefet partisi lideri Isaac Herzog, dünyanın en büyük Yahudi kuruluşlarından The Jewish Agency for Israel’in (Yahudi Ajansı) Başkanı Natan Sharansky’nin yerine geçmeye hazırlanıyor.

Herzog, 2003 yılından beri Knesset’te Diaspora Bakanlığı dahil olmak üzere birçok farklı görevde bulundu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun  başkanlık için önerdiği Enerji Bakanı Yuval Steinitz ise Jewish Agency tarafından 23 yıldır reddedilen ilk isim oldu.

1929 yılında kurulan The Jewish Agency for Israel, dünyadaki en büyük kâr amacı gütmeyen Yahudi kuruluşu olma özelliğinin yanında aynı zamanda diasporadaki Yahudileri İsrail’e göç etmeleri konusunda desteklemesiyle de biliniyor.

Öte yandan kuruluşun Sharansky’nin başkanlığı döneminde yeni göçmenlerin İsrail’e getirilmesi, yerleşimlerinin sağlanması ve Yahudi kimliklerine alışabilmeleri için gereken desteğin sağlanması konusunda hedeflerinden uzaklaştığı belirtiliyor. Sharansky döneminde kuruluşun, geleneksel hedefinden ziyade, küresel bir Yahudi kimliği oluşturmak için gayret sarf ettiği gözlemlendi.

İşçi Partisi eski Başkanı Herzog, şu anda Knesset’in 20. ana muhalefet lideri. Tel Aviv’de doğan Herzog, 1970’li yıllarda babası Hayim Herzog’un İsrail’in BM Büyükelçisi olduğu dönemde ABD’nin önde gelen okullarından Orthodox Ramaz School’da eğitim aldı.

İsrail’in ana akım gazetelerinden  Haaretz’in haberine göre Netanyahu, Herzog’un adaylığını onaylamadı. Komiteyi perşembe günü toplayan Netanyahu aynı gün Herzog’un başkanlık için seçildiğini öğrendi. Kendi adayı Steinitz konusunda ısrarcı olan Netanyahu ise The Jewish Agency ile bir araya gelme talebinde bulundu. Ancak, gerçekleşen toplantıda The Jewish Agency, üyelerinin Herzog’u desteklerini dile getirdi.