Holokost’tan kurtulan ailenin kızı Almanya´da film festivalinin kurucusu oldu

Almanya´nın ilk Yahudi film festivali kurucusu Nicola Galliner, Brandenburg eyaletinde en yüksek onur ödülüne layık görüldü.

Dünya
27 Haziran 2018 Çarşamba

Bu yıl 24'üncüsü düzenlenen Berlin-Brandenburg Yahudi Film Festivali yaratıcısı Nicola Galliner, Potsdam'daki devlet töreninde Hizmet Ödülü'ne layık görülen 15 kişiden biriydi.

Her yıl yeni Yahudi filmleri dünyaya tanıtan Galliner Festivali, dünyanın dört bir yanından Yahudi sinemacıları çalışmalarıyla ilgili konuşma yapmaları için davet ediyor. Her yıl Yahudi ve Yahudi olmayan büyük toplulukların kışkırtıcı tanıtım kampanyalarıyla ilgisini çeken Galliner Film Festivalinin bu yılki sloganı “Yahudiler Sahte Değil!"

Eyalet Valisi Dietmar Woidke, Galliner'e ödülü takdim ederken kurucusu olduğu festivali için “Almanca konuşulan bölgelerdeki türünün en önemli etkinliği” diyerek övgüde bulundu. Woidke, törende yaptığı konuşmada festival için, “İsrail'de ve dünyanın farklı yerlerinde yaşayan Yahudilerin hayatı hakkında klişelerin ötesinde daha fazla bilgi edinmek isteyen insanlar için başkentte gerçekleşen etkileyici bir başarı öyküsü ve büyük bir kültürel katkı” dedi.

Galliner, Nazi Almanya'sından kaçarak Londra'ya gelmek zorunda kalan bir ailenin çocuğu olarak 1950 yılında dünyaya geldi. 1969'da Berlin'e taşındıktan sonra Galliner, Yahudilerin kültürel yaşamını yeniden inşa etmek için çalıştı. 1988'de, Berlin’de Yahudi yetişkin eğitimi programının yöneticisi oldu. 1987'de ‘Yahudi Berlin'i diye bir rehber yayınlayan Galliner Berlin Müzesinde Berlin’in Yahudi tarihi üzerine sergiler açtı.