ABD’deki en eski sinagog için mücadele Temyiz Mahkemesinde

Ülkedeki en eski sinagogun mülkiyeti için iki cemaat arasında süregelen yasal savaş, ABD Temyiz Mahkemesine taşınıyor.

Dünya
27 Haziran 2018 Çarşamba

ABD 1. Gezici Temyiz Mahkemesi geçtiğimiz hafta, Newport, Rhode Island’da bulunan tarihi sinagogda halen ibadet etmekte olan Jeshuat Israel Cemaati tarafından yapılan ve buranın kendilerine ait olduğu gerekçesiyle mahkemenin ağustos ayında tekrar edilmesini talep eden başvuru dilekçesini reddetmişti. 

Üç hakimin ortak aldığı kararda, New York merkezli ve 1654 yılında kurulmuş olan Shearith Israel Cemaati 1763 yılında inşa edilmiş olan Touro Sinagogunun asıl sahibi olarak belirlendi. Jeshuat Israel Cemaati’nin avukatı Gary Naftalis karara itiraz edeceklerini bildirdi. 

ABD’nin en eski Yahudi cemaati olan Shearith Israel ile Jeshuat Israel cemaatleri arasındaki anlaşmazlık yıllardır sürüyor.

Yüzyıldan fazladır Jeshuat Israel Cemaati’nin Touro Sinagogunda ibadet eden tek Yahudi cemaati olduğunu belirten Naftais, JTA’ya konuyla ilgili yolladığı e-postada, “ABD Temyiz Mahkemesi’ne başvurarak Touro Sinagogunun korunması adına kararın yeniden gözden geçirilmesini talep edecek ve mücadelemize devam edeceğiz” dedi.  

Shearith Israel Cemaati Başkanı ve Jeshuat Israel Cemaatine karşı sürdürülen davada cemaatinin avukatı olan Louis Solomon, “Mahkemenin kararı, gerek Amerikalı Yahudiler gerekse tüm dünyada inançlı herkesin iyiliği için, bu bölücü konuyu geride bırakmaya olan ihtiyacımızı teyit etmiştir” dedi. 

Her iki cemaatin yüzyıllardır devam eden bir ilişkileri ve müşterek bir geçmişleri bulunuyor. Amerikan Bağımsızlık Savaşı sırasında Yahudiler Newport’tan kaçmak zorunda kalınca, Shearith Israel Cemaati Touro’yu ve içindekileri vekaleten korumuştu. Daha sonra gelen yeni bir Yahudi göçü dalgası desteğiyle, bölgedeki cemaat yeniden sinagogunu geri alabilmişti.

2012 yılına dayanan yasal mücadele, Jeshuat Israel Cemaatinin maddi güvence sağlamak ve bir hahama sahip olabilmek amacıyla milyonlarca dolarlık eski eserleri satışa çıkarmasının ardından Shearith Israel Cemaati’nin, Touro Sinagogunun ve içindekilerin asıl sahibi olduklarından satışa engel olma amacıyla hukuki yollara başvurmasıyla başlamıştı.