Asırlık Boston sinagogu için şehir yönetiminden 500 bin dolarlık fon

Günümüzde Yahudi kültür merkezi olarak kullanılan, yüz yıllık Boston sinagogu, tarihi koruma kapsamında şehir yönetiminden 500 bin dolarlık fon elde etti.

Dünya
26 Haziran 2018 Salı

Belediye Başkanı Martin Walsh’un önerisi ile Boston Şehir Konseyi, Yerel Tarihi Koruma Kanunu kapsamında, söz konusu fonu, Boston Yahudi Kültürel Merkezine vermeyi oy birliği ile kabul etti.

Bir süre boş kalan, ancak şimdilerde şehrin simgelerinden biri haline gelen çok katlı bina, bu fonla, engellilerin kullanımı için uygun hale gelecek, tüm ısıtma ve havalandırma sistemleri yenilenecek. Havalandırma sistemlerinin yenilenmesi ile sinagogun tarihi değeri olan duvar resimlerinin de restore edilmesinin yolu açılacak. Sinagogun içinde yer alan Yahudi folklorik sanat unsurları barındıran duvar resimlerinin ABD sınırları içinde eşsiz olduğu belirtiliyor.

Bölgede yirminci yüzyılın başlarında yapılan 40 kadar sinagog bulunuyor. Bu sinagoglar arasında yer alan Vilna Sinagogu, günümüzde Litvanya sınırları içinde olan Vilnius’dan gelen Yahudiler tarafından inşa edildi. Bina, 1980’li yılların ortalarında terk edilmişti. 1995 yılında Vilna Shul, kar amacı gütmeden binanın ve arsanın, yeniden kullanılması için düzenleme çalışmalarına başladı. Bugün sinagog, yılda 10 bin kişinin ziyaret ettiği bir Yahudi kültür merkezi haline geldi.

4 milyon dolar maliyeti olan yenilenme projesi için Vilna, bugüne kadar yaklaşık 3,5 milyon dolar yardım topladı. Kalan miktarın da şehir yönetiminden elde edilmesiyle renovasyon projesinin sonbaharda başlaması planlanıyor.

Etiketler: