İngiltere’de Yahudi nüfus yeniden artışta

İngiltere’de yıllardır inişte olan Yahudi nüfus tekrardan yükseliş trendine girdi; sebep doğum kontrolünü reddeden dindar Yahudiler.

Dünya
21 Haziran 2018 Perşembe

Söz konusu bilgi geçtiğimiz hafta yayınlanan Yahudi Politikaları Araştırma Enstitüsünün raporunda yer aldı.  Buna göre Yahudi nüfusu 2006 yılından bu yana artış trendinde. Raporda 2006’dan bu yana  yıllık doğumların ölümleri geçtiği belirtildi.

Raporda en çok dikkat çeken konu ise artışın büyük bir kısmının Yahudi dindar ailelerden kaynaklandığı. Raporda her Yahudi dindar kadın için  ortalama yedi bebek doğduğu belirtildi.  Aynı şekilde sağlık sisteminin iyileştirilmiş olması ve ortalama yaşam  seviyesinin de uzatılmış olması bunda bir faktör.

İngiltere’de ortalama Yahudi nüfusunda bir kadına geniş toplumun az üstünde-1,98 çocuk düşerken, dindar Yahudiler hesaba katıldığında oran 2,6 oluyor.  Her yıl yüzde beş  oranında artan dindar Yahudi nüfusunun 2031’de  Yahudi gruplar arasında en yüksek olacağı belirtiliyor. 

Halihazırda İngiltere’de 250 bin Yahudi yaşıyor. Doğum ve ölüm oranları kaydedilirken  kanun gereği İngiltere’de dine bakılmıyor.  İstatistikler cemaat kurumları tarafından tutuluyor.