Dünya Kupası panorama

2018 yazı futbolseverler için harika başladı. Dört yılın sultanı FİFA Dünya Kupası geldi çattı. Ligler bitti diye üzülürken futbol delilerine için harika, futbol dolu bir ay yaşatan turnuva tam hızıyla devam ediyor. Tüm detaylarıyla, dünyanın kupasını mercek altına almak istedim. İşte her şeyiyle 2018 Dünya Kupası

İgal MEVORAH Spor
20 Haziran 2018 Çarşamba

GRUPLAR

 A grubu, Rusya, Suudi Arabistan, Uruguay ve Mısır’dan oluşuyor.

Bu grupta en çok konuşulan Muhammed Salah hiç şüphesiz. Koca bir yıla damgasını vuran Salah’tan beklenti çok olmasına rağmen son yaşadığı sakatlık onu etkiledi. Fakat son dakikada kaybetmelerine rağmen Mısır Salah’sız da kolay lokma olmadığını belli etti. Grubun mutlak favorisi Uruguay, ikincilik için ise Rusya ve Mısır’ın maçı izlenmeli. Ev sahibi avantajı lehine çevirebilir. Arabistan ise grubun hatta turnuvanın en zayıf takımı konumunda. Pek şansları olmayacak.

B grubu İran, Portekiz, İspanya ve Fas’tan oluşuyor. Bir nevi Cebelitarık grubu da denebilir, İran’ı çıkarırsak. Futbolseverler İspanya-Portekiz karşılaşmasını heyecanla bekledi, çok da haksız sayılmazlar. Turnuvadaki en iyi maç oldu ve maç İspanya 3 – Ronaldo 3 şeklinde bitti. İran’da futbol adaletsizliğini bir kez daha gösterdi, hiçbir şey oynamadığı maçı son dakikada 1-0 kazandı. Mutlak favoriler İspanya ve Portekiz tabii ki fakat Dünya Kupası’nın şu anki gidişatı kapanan takımları öne çıkarıyor. İran bir puan daha koparabilirse şansı açık. Bana kalırsa gol kralı da bu grupta yatıyor: Ronaldo.

 

C grubunda Fransa, Danimarka, Avustralya ve Peru. Turnuva öncesi favori olan Fransa oynadığı Avustralya maçından sonra sevenlerini hayal kırıklığına uğrattı. 85. dakikada bir şans golüyle maçı 2-1 alan Fransa bekleneni veremedi. Peru’ya sürpriz takım gözüyle bakıyordum ancak Danimarka atamayana atanlar kuralını uyguladı ve 1-0 yendi. Hâlâ Peru’nun bir sürpriz yapabileceği kanısındayım. Fransa’ya ise kupa için bu futboldan çok daha fazlası lazım. Danimarka, tecrübesiyle çeyrek final görebilir.

 

D grubu: Hırvatistan, Nijerya, Arjantin, İzlanda. Herkesin hayali, bütün Messi’cilerin hayali Arjantin’in kupayı kaldırması. Fakat İzlanda gibi küçücük bir ülkenin demir duvarını yıkamadılar ilk maçta. Hayal kırıklığı ile başladılar. Bence zor ve çok ihtimalli bir grup burası. Hırvatistan efsanevi bir dirençle gruptan lider çıkabilir. Nijerya aralarındaki en şanssızı. İzlanda en önemli maçtan bir puan alabildi. Küçük bir ihtimal olsa da, Arjantin grup aşamasından saf dışı kalabilir. Çok ihtimalli, bol keyifli grup!

 

E grubu Sırbistan, Brezilya, İsviçre ve Kosta Rika’dan oluşuyor.

Bu grup da çoğu grupta olduğu gibi favorinin puan kaybıyla başladı. Deler geçer denilen Brezilya, İsviçre karşısında oyunun hakimiydi ancak duran toptan yediği golle puanları paylaştı. Brezilya çok organize, fakat sertliğe gelemiyorlar. İsviçre adı üstünde, çakı gibi takım. Çok sertler, her an bir gol sıkıştırabiliyorlar. Sırbistan disiplinli, gol yemese de atabilen bir takım. Zira Kosta Rika’nın dünyaları kaçırdığı maçta bir serbest vuruşla üç puana sarıldılar. Sırbistan ve Brezilya el ele turlar diyordum. Fakat İsviçre de gruptan çıkmaya kesin aday. Brezilya’nın ise birden çok gole ihtiyacı var maçlarda.

 

F grubu: İsveç, Meksika, Güney Kore ve Almanya.Almanya tabii ki mutlak favoriydi. Ancak Meksika sürprizi yapıp kontra ataklarla Almanya’yı devirdi hesapları karıştırdı. İsveç’in de Güney Kore’yi yenmesiyle Almanya’nın 2’de 2 yapması kesinleşti. Meksika aldığı rüzgârla turlar, Almanya ise İsveç ve Kore’yi geçecektir. Ancak favori Almanya’nın bekleri çok alarm veriyor. Bu gidişle hızlı bir kontra takımına toslayabilirler.

 

G grubu Belçika, Tunus, İngiltere ve Panama’dan oluşuyor. Turnuvanın en sürpriz favorisi Belçika ve İngiltere burada el ele. Belçika Panama’yı 3-0’la geçip turnuvaya en iyi başlayan favori oldu. Rakiplerinin kolay hatalarına göre finale gitmeleri şans olmaz. Panama ise tecrübesi kaçıyor. İngiltere genç ve çok hızlı fakat Tunus ne kadar tecrübesiz olsa da maçtan asla kopmamaları göz ardı edilemez. Sürpriz yaşanabilir fakat İngiltere ve Belçika turlar.

 

H grubunu Polonya, Senegal, Kolombiya ve Japonya oluşturuyor. En karışık gruplardan biri. Zira her kıtaya dağılmış tek ve seribaşlarının nispeten zayıf olduğu tek grup. Kolombiya’nın yanında Senegal’in gelip sürpriz yapacağı kanaatindeyim. Polonya ile çok denk Senegal. Polonya tecrübeli ayaklara sahip. Japonya ise pek şanssız duruyor.

İLK HAFTAya GENEL BAKIŞ

Henüz ilk haftanın tüm maçları tamamlanmasa da, genel mesaj ortaya çıkmış durumda. O da şu: Kolay maç yok! Favorilerin hepsinin puan kaybının yaşadığı ilk haftada, orta seviye takımların motivasyonunun çok yüksek olduğunu görebiliyoruz. Medyadaki favorilere verilen destek ters tepmiş, favorilere rehavet orta ve düşük seviye takımlarına hırs getirmiş. Her şey tek maçtan ibaret olduğu için favorilere karşı oynanan maçlarda favorilerin rakipleri psikolojik olarak bir adım öndeler. Her şeylerini 90 dakikaya saklıyorlar, oyunun içindeler. Bu kupa çok şeye gebe duruyor. Fakat favorilerin işi çok zor.

AÇILIŞ MAÇI

Kupanın açılış maçı 14 Haziran günü yapıldı. Rusya ve Suudi Arabistan arasında yapılan bu maç, FİFA kayıtlarına “Dünyanın en zayıf açılış karşılaşması” olarak geçti. Bu zamana kadarki açılış maçlarının en düşük puanlı takımlarıydı bu iki ülke. Sürpriz yaşanmadı, Rusya beş golle geçti zayıf rakibini. Zira beklendiği gibi ilgi düşük oldu, herkes Dünya Kupası açılışını 15 Haziran’daki İspanya-Portekiz maçı olarak kabullendi.

SÜRPRİZLER

Sürprizler bana kalırsa İskandinav ve Güney Amerika ülkelerinden gelecek gibi duruyor. Meksika’nın müthiş kontra atakları ve İzlanda’nın adeta etten duvarı rakipleri zorluyor, yıldırıyor. Sürpriz olarak İzlanda ve Meksika öne çıkabilir. Tabii kupa aday sürprizi olarak ise, Belçika ve Uruguay yarışacaktır. Uruguay’ın bal yapmayan arı olması onları psikolojik olarak zorluyor. Fakat Belçika’nın şu anlık tek eksiği tecrübe ve takım kimyası. Panama maçından aldığı rüzgarla yarı final hatta final hayal olmayabilir.

 FAVORİLER

Aslında birçok favori var her zamanki gibi yine. Fransa, Almanya, Arjantin başı çekiyorlar. İspanya ve tabii ki Belçika da göz dolduran kadrosuyla göz ardı edilemiyor. Bir sürpriz gelir mi? Çok olası. Zira favorilerin çoğu kayıplarla başladı. Tabii ki Portekiz’i de unutamayız.

GOL KRALI ADAYLARI

Griezmann öne çıkıyordu ancak dünya kupasında bir maçla gol kralı olabilirsiniz. Hele ki Ronaldo’ysanız. Ronaldo üç golle başı çekmekte şu an. Daha yolun başında olsak da Ronaldo ve Griezmann bu alanda aday.