ABD Yahudi kuruluşları Meksikalı göçmen çocuklara sahip çıktı

26 Yahudi kuruluşu bir araya gelerek ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions ile ABD Yurtiçi Güvenlik Bakanı Kirstjen Nielsen’e, ABD’nin ülkeye yasa dışı yollarla giren ebeveynler ile çocukların birbirinden ayrılmasıyla sonuçlanan ‘sıfır hoşgörü’ politikasına karşı olduklarını bildiren bir mektup gönderdi.

Dünya
20 Haziran 2018 Çarşamba

ADL (İftira ve İnkâra Karşı Mücadele Derneği) tarafından kaleme alınan mektupta, uygulanan politika ‘vicdansız’ olarak nitelendirildi. Mektubu imzalayanlar arasında üç büyük Yahudi hareketi - Ortodokslar, Reformistler ve Yenilikçiler - başta olmak üzere Amerikan Yahudi Komitesi (American Jewish Committee - AJC), HIAS (Mültecilere Yardım Kuruluşu) ve Uluslararası Yahudi Kadınlar Kuruluşu da bulunuyor.

Mektupta, “İzlenen bu politika ulusumuzun değerlerini hiçe saymakla birlikte binlerce insanın da hayatını tehlikeye sokuyor. Biz Yahudiler, göçmen olmanın acı yüzünü, sürekli kaçma hissini ve yaşanılan zulmü çok iyi anlıyoruz. ABD’nin göçmenlerin ülkesi olduğuna ve yabancılara davranış şeklimizin bu ülkenin değerlerini ve ideallerini yansıttığına inanıyoruz” ifadeleri yer aldı.

The New York Times’ın haberinde Trump hükümetinin geçtiğimiz ay açıkladığı ABD’nin ülkeye yasa dışı yollarla girenlere ‘sıfır tolerans’ politikasını uygulamaya koyduğunu ve bunun da göçmenlerle ilgili kanuni işlemlerin önemli ölçüde artmasına yol açtığı yer aldı. Yetkililer daha fazla yetişkin ve ebeveynin hapse girmesinin binlerce çocuğun ailelerinden ayrı kalması demek olduğu konusunda fikir birliğine varıyor.