Gök gürültülü sağanak yağış geliyor

Değerli Şalom okurları, pazartesi günü önce Trakya’dan başlayıp yavaş yavaş doğuya sokularak İstanbul’u da içine alacak sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlar görmeye başlayacağız. Salı günü bu yağış yine İstanbul ile beraber Karadeniz Bölgesinde de etkili olacak gibi gözüküyor. Bu yağışlı havanın şimdilik çarşamba günü öğlen saatlerine kadar sürmesini tahmin etmekteyiz.

Deyvi MULİNAS ŞALOM Meteoroloji
4 Haziran 2018 Pazartesi

Yağışlar yaz mevsimine uygun olarak lokal (yerel) olacaktır. Yani bir yerde yağmur ve gök gürültüsü varken aynı anda yakın bir yerde parçalı bulutlu hava gözlemlenebilir. Şu anda Karadeniz ve Marmara Denizi su sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde. Bu durum buharlaşma yoğunluğunu arttıracağından tam neresi olacağını kestirememekle beraber bazı yerlerde anlık oldukça etkili yağış geçişleri görebiliriz. Dikkat! Şu an için dolu ihtimali pek görülmese de (çünkü üst cepheden giren soğuk çok kuvvetli değil) yine de dikkatli olunmalı. Yaz ayları bu konuda sürprizlere açıktır ve yanıltabilir. Dikkatli olmakta fayda var. Yurt genelinde her bölgede yağış olacak ama her kentte yağış beklemiyoruz. Akdeniz’in sahil kesimleri, Ege’nin doğusu, İç Anadolu’nun önce batısı sonra doğusu, Karadeniz’in yine önce batısı sonra doğusu (ki Karadeniz Bölgesinde de anlık kuvvetli yağışlar bekliyoruz), Güneydoğu Anadolu’nun batısı ile Doğu Anadolu’nun kuzeyi; çarşamba günü öğle saatlerine kadar bu yağışlı sistemin etkisinde olacak. Hava sıcaklıklarında yağış anında düşüş ve rüzgâr kuvvetlenmesi olabilir bunun dışında çok önemli bir değişiklik yok. Güneş çıktığında yine sıcağı hissedeceğiz. Şimdi üç büyük şehrin ayrıntılarına bakalım.

İSTANBUL

İstanbul’da hava pazartesi günü bulutlanmaya başlıyor. Akşam saatlerinde şehrin batı bölümlerinde (Avcılar, Beylikdüzü) yağmurun başlama ihtimali yüksek…  Salı günü ise şehir içinde lokal sağanaklar bekliyoruz. Bu yağışlar yukarıda anlattığım sebeplerden kısa süreli ama anlık oldukça etkili olabilir. Yağış kesilmişken bile elektrik yüklü bulutların özellikle akşam saatlerinde şimşeği oluşturmasını seyredebiliriz. Çarşamba günü de öğlen saatlerine kadar yağışın devam etmesi ihtimal dahilinde...  Sıcaklıklarda ise çok aşırı bir değişiklik şu an için gözükmüyor. Bugün (pazartesi) sıcaklık en yüksek 26 derece bekliyoruz. Salı günü 17/26, çarşamba 18/28 derece.

ANKARA

Başkent şu an için bahsettiğimiz yağışlı havadan yalnızca çarşamba etkilenecek gibi gözüküyor. Pazartesi günü hava açık, salı ise biraz daha bulutlu ama yine güneş görülecektir. Çarşamba ise anlık sağanak yağış etkili olacak. Pazartesi sıcaklık 30 dereceye kadar çıkıyor. Yalnız gece sıcaklık 13 dereceye kadar çıkıyor. Salı yine 30 derece. Çarşamba günü 12/29 derece sıcaklık bekliyoruz.

İZMİR

İzmir oldukça sıcak yaz günleri yaşıyor. Kıyı Ege’nin orta ve kesimleri bu yağışlı havanın dışında kaldığından İzmir de dolayısıyla etkilenmeyecek ancak çarşamba günü hava bulutlanacak. Zayıf bir yağış geçişi gözükebilir. Pazartesi sıcaklık 32 derece. Salı 22/33, çarşamba 21/32 derece.

 

Ülke genelinde yağış ve sıcaklık durumuna geçmeden; grafiklerde de göreceğiniz üzere sıcaklıklar artmaya yağışa rağmen devam ediyor. Karadeniz Bölgesinin kıyılarında, Ardahan tarafında, Bursa, Balıkesir ve Bilecik taraflarında su baskını riski var.

Şimdi yağış ve sıcaklıklara bakalım. Not: Tüm grafikler www.havaturkiye.com sitesinden alınmıştır.

PAZARTESİ BEKLENEN YAĞIŞ

 

SALI BEKLENEN YAĞIŞ

 

ÇARŞAMBA BEKLENEN YAĞIŞ

 

PAZARTESİ BEKLENEN SICAKLIK

 

SALI BEKLENEN SICAKLIK

  

ÇARŞAMBA SICAKLIK