Ürdün’de halk vergilere isyan etti

Ürdün’de vergilerin arttırılması halktan büyük tepki aldı. Gösterilerin ve şiddetin patlak vermesi sonucu Başbakan Hani Mulki’nin istifaya zorlanacağı tahmin ediliyor.

Dünya
4 Haziran 2018 Pazartesi

Reuters’ın geçtiği habere göre, Ürdün Kralı Abdullah büyük ihtimalle yakında Mulki’nin istifasını isteyecek.  Muhalefet, Mulki hükümetinin IMF finans programı kapsamında koyduğu ek vergiler kanununun iptalini meclis gündemine getirdi . Ancak kanun iptal edilmeyince ülkede büyük sendikalar genel grev ilan etti.

Pazar günü Amman ve büyük şehirlerde göstericiler polis ile karşı karşıya geldi.  İşadamlarına ve sermaye gruplarına yakınlığı ile bilinen Mulki mayıs 2016’da ülkenin zayıf ekonomisini düzeltmek vaadi ile iktidara gelmişti.   

Ancak bölgenin genel ekonomik durumu, mali piyasalarda  oluşan olumsuzluklar ülkenin IMF borçları ile birleşince, hükümet özellikle tüketim vergisine büyük zamlar yaptı. Zamların açıklanması sonrası sokaklara çıkan Ürdün halkı özellikle IMF temelli maliye politikalarını protesto etti ve vergilerin derhal kaldırılmasını talep etti. 

Yeni mali düzenlemelerde ayrıca fakirlere verilen birçok yardım da iptal edilmişti.