Alman araştırması: Müslüman mülteciler ile antisemitizm arasında bağlantı yok

Alman Federal Devleti’nin yaptırdığı bir araştırmaya göre, Avrupa’ya son zamanlarda akın eden Müslüman sığınmacılar ile artan antisemitizm arasında herhangi bir bağlantı yok.

Dünya
31 Mayıs 2018 Perşembe

Berlin kökenli EVZ kuruluşunun  İngiliz Pears Enstitüsünün işbirliği ile yaptırdığı araştırmanın sonuçları Yahudi toplumundan büyük tepki aldı ve gerçekçi bulunmadı.

2011 yılından bu yana Avrupa’ya  akın eden 2 milyondan fazla göçmenin varlığının Batı Avrupa’daki antisemitizmin artmasında neden olmadığı sonucuna varan araştırmada şu ifadeler yer aldı:

“Raporu hazırlarken yaptığımız sayısız mülakat ve istatistik verinin değerlendirilmesi sonucu, Batı Avrupa’da antisemitizmin artması ile mülteci akını arasında herhangi bir korelasyon gözlenmemiştir.  Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan gelen göçün Avrupa’daki Yahudi toplumlarına bir tehdit teşkil ettiği teorisi Yahudi  kişi ve tüzel kişiliklerinin sübjektif bir algısıdır, gerçek değildir.”

Rapor Amerikan Yahudi Konseyi Başkanı Rav Andrew Baker tarafından eleştirildi. Baker şöyle konuştu: “Rapor istatistikleri yok saymakta, problemi görmezden gelmekte ve kurbanları suçlamaktadır.”

Ancak rapor AB’nin daha evvel hazırladığı antisemitizm raporları ile de  büyük çelişki içinde. Buna göre şiddet içeren antisemit hareketlerin yüzde 40’ı Müslüman radikaller tarafından yapıldı.

Hollanda’da antisemitizmi gözlemleyen CIDI raporlarına göre, antisemit olarak nitelenen saldırıların yüzde 70’i göçmenler tarafından yapıldı.