Suudi Arabistan’da kadın hakları savunucularına gözaltı

Suudi Arabistan’da son dönemlerde gündeme gelen reform kararlarının en önemlilerinden sayılan, kadınların otomobil kullanması yasağının kalkacağı 24 Haziran’a kısa bir süre kala, çok sayıda kadın hakları aktivisti gözaltına alındı. Basın gözaltına alınan isimleri vatan hainliği ve casuslukla suçladı.

Dünya
30 Mayıs 2018 Çarşamba

 

Suudi Arabistan, bir yandan Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın aldığı cesur kararlarla dünya kamuoyunda takdir görürken, ülke içinde huzursuzluklar yaşamaya devam ediyor. Prens Muhammed bin Salman’a yönelik darbe girişimi söylentileriyle çalkalanan ülkede geçen haftadan beri çok sayıda kadın hakları savunucusu gözaltına alındı.

Kadınların otomobil kullanması yasağının kalkacağını ilan ettiği 24 Haziran’a kısa süre kala sürücülük konusunda da kadın hakları kampanyası yürütenlerin gözaltına alınması dikkat çekti. BBC, son olarak üç aktivistin daha yakalanmasıyla gözaltındakilerin sayısının en az on bir olduğunu, yakalananların büyük çoğunluğunun kadın olduğunu duyurdu.

Gözaltına alınanlar arasında, daha önceki eylemleri ile tanınan Azize Yusuf, Luceyn Haslul, İman Nefcen gibi isimler de bulunuyor. Kadınların araba kullanma yasağını deldiği için 2013’te yakalanan Azize’yi dünya en çok erkek vasiliğine karşı binlerce imza topladığı kampanyayla tanıyor.

Suudi Arabistan’da bir kadının eğitim alması, çalışması, evlenmesi ve seyahat edebilmesi için babası, erkek kardeşi, eşi ya da dulsa oğlundan izin alması gerekiyor. Aynı şekilde, yurt dışına çıkabilmesi, ev kiralaması, hatta hastanede tedavi görebilmesi için bile erkek izni aranıyor. Azize, bu sisteminin kalkması için imza topladığı dilekçede ‘reşit yaşta tam bir yurttaş olarak kadının, kendi kararlarını kendi vermesi ve kendi eylemlerinden sorumlu olmasını’ savunmuştu.