İsrail-İran’ın dolaylı gizli görüşmesi

Suudi merkezli bir haber sitesinde yayınlanan habere göre İsrail ile İran geçtiğimiz hafta sonu Ürdün’de dolaylı yollardan görüşmelerde bulunarak Suriye’nin güneydoğusunda meydana gelen olaylar hakkında görüştü. Habere göre, İranlılar Suriye’nin güneydoğusunda Beşar Esad’ın birlikleriyle muhalifler arasında çıkması beklenen çatışmalara katılmayacaklarını taahhüt etti.

Dünya
30 Mayıs 2018 Çarşamba

Adı açıklanmayan Suudi bir kaynağa ait olan sitede yer alan habere göre, İranlılar Suriye’nin güneydoğusunda Beşar Esad’ın birlikleriyle muhalifler arasında çıkması beklenen çatışmalara katılmayacaklarını taahhüt etti. Haberde ayrıca, İsrail’in de Hizbullah ve İran destekli Şii militanların bölgedeki çatışmalara müdahale etmedikleri sürece olaylara dâhil olmayacağı belirtiliyor.

Henüz doğruluğu onaylanmayan haberde, görüşmelerin Ürdün’ün başkenti Amman’daki bir otelde gerçekleştiği belirtildi. Haberde, bir odada İran’ın Ürdün büyükelçisi, diğer bir odada da Mossad Başkan Yardımcısı ile birlikte İsrailli üst düzey yetkililerin bulunduğu ve Ürdünlü bir arabulucunun mesajları taraflara ilettiği yer aldı.  

Haber sitesinin kaynakları, ‘İsrail ile görüşmelerin Suriye ve özellikle de ülkenin güneyindeki Dera ve Kuneytra illerinde yaşanan olaylar’ sebebiyle gerçekleştiğini vurguladı. Kaynaklar ayrıca, İsrail’in, İranlılara Golan ve İsrail-Ürdün sınırındaki, İsrail-Suriye ateşkes hattında yaşanan olaylara dâhil olmamaları gerektiğini açık ve net bir şekilde ifade ettiğini belirtti.

Haberde ayrıca görüşmelere katılanlardan adı açıklanmayan birinin, “Taraflar bu meseleyi görüştü ve İsrailliler şaşırtıcı bir hızla kabul etti” ifadelerini kullandığı belirtildi.

Son zamanlarda İsrail ile İran’ın Ürdün aracılığıyla Suriye meselesi için birçok görüşme gerçekleştirdiği gelen haberler arasında.

İsrail’in, İran’ı kendi ordusuyla birlikte Hizbullah militanlarını olaylara müdahil olmaları için Suriye göndermemesi için uyarıda bulunduğu biliniyor. Ürdün’ün bu mesajı Suriyeli ve Rus yetkililere de aktardığı açıklandı.

Elaph kaynakları, İran’ın İsrail’in Suriye’deki saldırıları sonucunda büyük kayıpları olduğunu anladığını ve bu sebeple de İsrail’in bölgedeki hiçbir çatışmaya müdahil olmaması koşuluyla,  İran’ın Suriye’nin güneyindeki olaylara katılmayacağını taahhüt ettiğini öne sürdü.

 

İsrail ve Rusya, Suriye konusunda anlaştı

İsrail’in Kanal 10 televizyonunun verdiği habere göre İsrail ile Rusya, Suriye’nin İsrail sınırındaki güney bölgelerinde kontrolün yeniden Suriye rejim güçlerine geçmesi konusunda anlaşmaya vardı.

Haberde ayrıca söz konusu sınır bölgelerinde, İran Hizbullah ya da başka bir yabancı birliğin yer almayacağı konusunda da anlaşmaya varıldığı belirtildi.

Rusya ve İsrail tarafından söz konusu mutabakatla ilgili herhangi bir açıklama gelmez iken, Suriye rejiminin de anlaşmayı onayladığı öne sürüldü.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, hafta başında yaptığı açıklamada, Suriye’nin güney sınırı bölgelerinde sadece bu ülkenin askerinin bulunması gerektiğini ifade etmişti. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi de “terör tehdidi var oldukça ve Suriye hükümeti, İran’dan yardım istedikçe ülkesinin, Suriye’de kalacağını” kaydetmişti.