“Hangi yazar Yahudileri benden daha çok ciddiye alıyor?”

Dünyaca ünlü Yahudi yazar Philip Roth´un ardından...

Dünya 0 yorum
30 Mayıs 2018 Çarşamba

Kariyerinin başında, Yahudi yaşamıyla ilgili sert sözleri yüzünden Yahudi toplumunun tepkisiyle karşılaşan Roth, son yıllarda Amerikan Yahudileri tarafından kucaklanmış ve birçok ödüle layık görülmüştü. Roth, bu konudaki memnuniyetini “Hangi yazar Yahudileri benden daha çok ciddiye alıyor?” sözleri ile yansıtmıştı.

Yazar Philip Roth, cenazesinde Yahudi geleneklerinin uygulanmamasını istedi.

Geçtiğimiz hafta hayatını kaybeden Philip Roth’un biyografisini kaleme alan Blake Bailey’nin JTA haber ajansına verdiği bilgiye göre, 85 yaşında hayatını kaybeden ve sayısız eseri bulunan Amerikalı Yahudi yazar, Pazartesi günü Bard College Mezarlığına gömüldü.

Bailey, Roth’un aslında New Jersey’deki Newark semtinde yer alan Gomel Chesed Mezarlığında, anne ve babasının yanına gömülmek istediğini belirtti.  Ancak, Roth anne ve babasının yanında gömülmek için yer bulamamıştı.  Böylece yaklaşık 10 sene önce, Bard College’da bir Romanya Yahudisi olan yazar Norman Manea adlı arkadaşına yakın olmak adına Bard College Mezarlığında gömülmek istediğine karar verdi. Roth ayrıca bir Yahudi olan Bard College Başkanı Leon Botstein ile de arkadaştı. Bailey, “Yahudilerin yanına gömülmek istediğini söyledi böylece konuşacak birileri olurmuş” dedi. Yahudi yazar ve filozof Hannah Arendt de Bard College Mezarlığında kocası Heinrich Blucher’in yanına gömülmüştü. 

Bailey’ye göre Roth cenazesinde herhangi bir dini uygulamanın olmamasını istedi ve şöyle ekledi: “Philip’e göre doğaüstü diye bir şey yoktu. Böyle şeylere inanmayı reddederdi. Ona göre bunlar peri masallarıydı.”  Roth, ‘Yahudi okuluna giderken inanılmaz sıkıldığı halde’ Yahudi olmaktan mutluluk duyardı.  Bailey Roth’un 1969 senesinde çıkardığı ve cinsel olarak beklediğini bulamamış Yahudi bir adamı konu alan kitabına atıfta bulunarak, “Roth, Yahudileri insan olarak severdi. Onların sıcaklığını severdi, arkadaşlarının anne babalarına duydukları saygıyı severdi ki bununla aslında ‘Portnoy’un Feryadı’ kitabında bolca dalga da geçmişti” şeklinde konuştu. 

Kariyerinin ilk zamanlarında Roth, Yahudi yaşamıyla ilgili sert sözleri yüzünden antisemitizmi alevlendireceği düşüncesiyle Yahudi toplumunun sert tepkisiyle karşılaşmıştı. Ancak son senelerde Roth, Amerikan Yahudileri tarafından kucaklandı. 1998 senesinde ‘Yahudi Kitap Konseyi Ömür Boyu Edebiyat Başarı Ödülü’nü aldı. 2014 yılında ise Ortodoks Yahudilerin önemli eğitim merkezi olan Yahudi İlahiyat Fakültesi (JTS), kendisini fahri doktorluk unvanına layık gördü. Bu unvanı aldıktan sonra bir arkadaşına “Bu onura layık olmak güzel” yorumunu yaptı; “Kim Yahudileri JTS’den daha çok ciddiye alıyor ve hangi yazar Yahudileri benden daha çok ciddiye alıyor?”

1 Yorum