ABD’den tehdit: İran’a tarihin görmediği en sert yaptırımlar

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo atandığından bu yana İran’a uygulanacak Amerikan siyasetinin ipuçlarını ilk defa Heritage Foundation Konferansında verdi.

Dünya
22 Mayıs 2018 Salı

Pompeo, İran ile yapılan anlaşmanın Washington’un istekleri doğrultusunda revize edilmemesi halinde, İran ekonomisinin tarihte görmediği kadar Amerikan yaptırımlarına maruz kalacağını belirtti.

Pompeo açıklamasında ayrıca İran’da sudan sebeplerle tutuklanan veya kayıp gözüken tüm Amerikan vatandaşlarının derhal serbest bırakılmasını talep etti.

Trump yönetiminin, Tahran’ın nükleer silah yapmaktan uzak durması için elinden gelen tüm çabayı göstereceğini belirten Pompeo, şu ifadeleri kullandı: “ABD, Tahran’ı yeni bir anlaşma için  görüşme masasına gelmeye zorlayacak. Eğer ikna olmazlarsa şimdiye kadar görülmemiş sertlikte ekonomik bir baskı ile karşı karşıya kalacaklar.”

Ancak Pompeo bir yandan tehditkar bir mesaj verirken bir yandan da İran ekonomisine yardım öneriyor. Pompeo bu konuda şunları belirtti: “Yeni bir anlaşmanın imzalanması halinde ABD tüm yaptırımları kaldırmakla kalmayacak, İran ile tüm ikili ilişkileri yeniden başlatacak, hatta Tahran ekonomisine destek olacak ekonomik yardımı  da yapacaktır. Umarız ABD’nin bu konudaki çabası meyvelerini verir ve uzun zamandır zorluk çeken İran halkı refaha ulaşır.” 

Pompeo’nun açıkladığı ve ABD’nin Tahran’dan yerine getirilmesini talep ettiği 12 şartın içinde, müfettişlerin İran’ın tüm nükleer tesislerine şartsız girme izni ve geçmiş silah amaçlı nükleer faaliyetlerini raporlaması gibi maddeler var.