İslam tarihçisi Bernard Lewis 101 yaşında hayata veda etti

New York Times’ın, modern dünyanın İslam medeniyeti tarihçisi olarak nitelediği Yahudi asıllı Bernard Lewis, 101 yaşında New Jersey, Voorhees’da hayata gözlerini yumdu.

Dünya
22 Mayıs 2018 Salı

ABD eski Başkanı George W. Bush’un uzun süre danışmanlığını yapan, Lewis, çeşitli defalar da Beyaz Saray’da yetkililere İslam kültürü hakkında konferanslar vermişti.

New York Times, Başkan W. Bush’un Lewis’in bazı makalelerinin bir kopyasını fosforlu kalemle işaretleyip yapacağı konuşmalara bile götürdüğünü yazdı.

Lewis’in köşe yazılarında en büyük argümanı bir zamanlar çok ileri gitmiş  İslam medeniyetinin günümüze eski ihtişamını kaybederek, Usame Bin Ladin gibi teröristlerin ortaya çıkmasına sebep olduğu idi.

11 Eylül terör eylemleri başladığında ve uçaklar kaçırıldığında Lewis, durum değerlendirilmesi için Beyaz Saray’a çağrılan ilk danışmanlardan biri idi.

Lewis, 11 Eylül’ü şöyle analiz ediyordu:  “Bin Ladin’in radikalizmi Arap ülkelerindeki despot rejimlere ve Saddam iktidarına bir tepki idi, dolayısı ile bize düşen o topraklara demokrasi getirmektir. Yoksa onlar hepimizi yok edecek.”