Bir GKD klasiği: Kermes

Feride PETİLON Toplum
16 Mayıs 2018 Çarşamba

Hikâye 45 sene önce başladı. Bir müştemilatta bir sobanın etrafında dikiş bilen, nakış seven ve beraber olmayı seven bir avuç kadın tarafından başlatıldı GKD’nin kermes serüveni. Ve aralıksız olarak ‘Anneler Günü’ kermesi devam etti. Bugün ise bir alışveriş festivali olarak GKD’li dostları bir araya getiriyor.

Gelin önce bir zaman yolculuğuna çıkalım ve kermesin geçtiği yolları biraz hatırlayalım. Bu yazımda özellikle hiçbir ad vermeksizin devam etmek istiyorum. Çünkü unutacağım her kişi için çok üzülürüm.

Kermes çalışmaları GKD’de her yıl Sukot Bayramı’nın hemen bitiminde başlar. Klasik kermes ürünlerinin yanı sıra her yıl bir yenilik araştırılır. Yeni trendler, renkler, yeni malzemeler gündeme gelir. Kumaş seçimleri, alışveriş günleri başlamıştır artık. ‘En kalitelisi nereden bulunur ve elbette en ekonomiği, GKD dostları arasında bu malzemeyi üreten birileri var mı acaba?’ soruları uçuşmaya başlar ve dikiş makineleri çalışmaya başlar. Bu arada ev dekorasyon mecmuaları karıştırılır ve mağazalardan modeller satın alınır. Bir taraftan da kermesin nerede yapılacağı tartışılan bir konu olarak ortaya atılır. İlk kermes Büyük Kulüp (Cercle d’Orient) da gerçekleşmişti. Daha sonra Moda Deniz Kulübü, Ramada Oteli, Sheraton Oteli, The Marmara Oteli Salonları, Ramada Oteli Salonları GKD’yi misafir etti. Kermes çalışmaları sadece bu kadar ile sınırlı değil elbette. Çeşitli firmalardan bağış toplamak, tüm bunları fiyatlandırmak, kolilerle kermese gelecek olan misafirleri görsel bir şölen yaşatmak GKD’li hanımların özverili çalışmaları ile mümkün oluyordu. Son gün pişen taze yöresel tatlar ile bezenen yiyecek standı için mutfak perileri iş başında idi. Son yıllarda moda olan retro ve ikinci el standları ise apayrı bir özveri gerektirmekte. İkinci el ve retro olarak derneğe gelen eşyaları tasnif etmek kolay değil.

Bugün gelinen noktada GKD gönüllüleri kermesi, son iki senedir yerini alışveriş festivaline bırakarak çok daha geniş kitlelere duyurmayı amaç edindi. Toplumumuzda çalışan kadınların sayısının artması ile kermes, bir diğer adı ile alışveriş kermesi pazar gününe taşınarak bir diğer yeniliğe de imza attı. Böylece alışveriş festivali kadınların önderliğinde gerçekleştirilen ve derneğin tümünü kapsayan bir etkinlik olarak devem ediyor.

Bu yıl GKD oldukça zor bir dönem olarak geçirmekte. Kentsel dönüşüm nedeni ile yıkılan dernek binası geçici olarak taşınınca sezon oldukça geç açıldı. Ancak alışveriş festivali için tarih değişmedi. Mayıs ayının ilk pazarı olan 6 Mayıs sabahı GKD gönüllüleri bir başka heyecan ile uyandılar. Ancak günlerdir yüzünü gösteren güneş bu kez bulutların arasına saklandı. Üstüne üstlük yağmur da yağmaya başladı. Balıkadamlar Kulübü havuz başında planlanan kermes kulübün iç mekanına taşındı. Başkan, ‘altın kalpli kadınlar’ diye adlandırdığı hanımlara tek tek teşekkür ettikten sonra tüm zorluklara rağmen etkinliği sürdürerek misafirleri güleryüz ile karşıladı. Dinmeyen yağmur gün boyunca standların sürekli yer değiştirmesine neden olsa da GKD gönüllüleri gösterilen ilgiden memnundu.

Bu birlik ve beraberliğin daha uzun yıllar devam etmesi ve her yıl yeniliklere imza atmak dilekleriyle ayrılan GKD’liler bir etkinliği daha sonlandırırdılar.