Edirne’de Çigan, Balkan ve Türk müziği bir aradaydı

13 Mayıs Pazar günü Edirne Büyük Sinagogu, Vakıflar Haftası kapsamında düzenlenen eşsiz bir konser ve sergi açılışına ev sahipliği yaptı. Dünyaca ünlü keman virtüözü Roby Lakatos ile ünü Türkiye sınırlarını aşan klarnet sanatçısı Serkan Çağrı, iki saati aşkın süren bir konser verdi.

Elda SASUN Toplum
16 Mayıs 2018 Çarşamba

İstanbul’dan otobüs ve arabalarla büyük bir kalabalığın Edirne’ye aktığı günde, ilk önce ‘Edirne’de Karşılaşmalar’ Sergisinin açılışı gerçekleşti. Küratörlüğünü Dalia Maya’nın yaptığı, Edirne tarihi boyunca topluma faydalı olmuş Edirneli kadınları hatırlama amacıyla yola çıkan sergi, bir dönem Osmanlı İmparatorluğunun başkentinde el ele vermiş kahraman kadınlar hikâyelerini geniş toplumla paylaştı. Sergi, savaşlar ve zamanın siyaseti yüzünden yok olan geçmiş çok kültürlüğünü kadınlar üzerinden hatırlattı.

Sergi açılışının ardından Edirne’nin ünlüsü ciğer ve Edirne kökenli anneannelerimizin lezzeti pırasa köftelerinin de sunulduğu mangal ziyafetinde konuklar karınlarını doyurdu. Yemeğin ardından, kapısından her girdiğimde beni duygulandıran bu mabette konseri dinlemek için yerimizi aldık.

Konserin sanatçıları Keşan, Edirne kökenli klarnet ustası, Türk müziğinin dünyadaki en güçlü nefeslerinden biri kabul edilen Serkan Çağrı ve Macar kökenli, ‘Kemanların Kralı’ olarak da tanınan Roby Lakatos’du.

Etkinliğe katılanlar arasında Edirne Valisi Günay Özdemir, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Volkan Türk Vural, İsrail’in İstanbul Başkonsolosu Yosef Levi Sfari, Türk Yahudi Toplumu Başkanı İshak İbrahimzadeh, Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Günören ve Yahudi Toplumu geçmiş dönem başkanlarından Silvyo Ovadya yer aldı.

Silvyo Ovadya, son üç seneden beri Vakıflar Haftası münasebetiyle düzenlenen etkinlik kapsamına konserin yanı sıra sergi eklendiğini anlatıp, tüm katılımcı ve sanatçılara teşekkür etti.

Konser için sahneye davet edilen Serkan Çağrı, “Doğduğum ve büyüdüğüm bu şehirde sizlerle müziği buluşturuyor olmak gurur verici. Roby Lakatos ile bazı şarkıları birlikte söyleyeceğiz. Bu muhteşem sinagogda Vakıflar Haftası için iki sene önce bir konser daha verdik. İstanbul’dan hatta İsrail’den bu konseri izlemek için gelen dinleyicilerimiz olmuştu. Müziğin sesi insanlar arasındaki en büyük iletişim. Müzik bize hepimizin duygularının aynı olduğunu hissettiriyor. Roby Lakatos dünyanın en ünlü kemancılarından biri, bizi kırmayarak buraya geldi. Bu muhteşem yapıyı tekrar hayata geçiren Vakıflar Genel Müdürlüğüne teşekkür ediyoruz. Hepinize iyi seyirler” dedi.

Serkan Çağrı konsere, Sefarad ve Ladino şarkılarından kanımca en duygulu olanlarından biri olan ‘Adios Kerida’ ile başladı. Klarnet sesinde dinlediğimiz bu şarkı adeta burada yaşamış tüm atalarımıza bir selamdı. Yine bir Ladino şarkısı olan ‘Avram Avinu’ ile devam eden konser kapıdan kemanıyla ‘Hava Nagila’yı seslendirerek içeri giren Roby Lakatos’u karşıladı. Başka bir konserden direkt olarak, 24 saatlik bir uçuşla Edirne’ye gelen Lakatos, Serkan Çağrı ile muhteşem bir ikili oluşturdu. Klasik müziği Macar Çigan ritmi ile sunan Roby Lakatos - Serkan Çağrı ikilisi, nostaljik ve romantik şarkıları, çalgılarıyla dinleyicilerle diyalog edercesine coşkulu bir performans verdiler. Samimi ve candan yaklaşımının yanı sıra neşeli ve renkli kişilikleriyle çalan bu iki büyük usta yüreğimizi müzikleriyle fethettiler. Lakatos, bu konserin kendisi için çok farklı ve özel olduğunu, Türkiye’nin çeşitli illerinde birçok konser verdiğini ancak Edirne’de ilk kez bulunduğunu belirtti. Konuk sanatçı, “Çigan müziği, Balkan müziği ve Türk müziği, hepsi birlikte olunca bu çok keyifli bir deneyim” dedi Konser, bir Türk bestesi olan Kevser Hanımın Nihavent Longa eseriyle sona erdi.