İngiltere’nin Müslüman asıllı yeni içişleri bakanı ile tanışın: Sait Cavit

İngiltere’nin yeni atanan İçişleri Bakanı Sait Cavit, Pakistan göçmeni bir aileden geliyor.

Dünya
14 Mayıs 2018 Pazartesi

Şimdiye kadar hükümette Müslüman asıllı bir kişinin geldiği en yüksek mevkiye gelmeyi başaran Cavit, İsrail karşıtı BDS örgütü ve antisemitizme karşı tutumu ile biliniyor. Cavit’in yeni içişleri bakanı olarak seçilmesi sonrası, Londra siyasi çevrelerinde, bir gün başbakanlık koltuğuna bile oturabileceği hakkında spekülasyonlar yapılmaya başladı.   

Cavit’in profili standart konservatif görüşlü bir politikacıdan çok farklı. Babası Abdül 1961 yılında İngiltere’ye göç ettiğinde cebinde sadece 1 poundu varmış. İlk olarak bir pamuk işleme  fabrikasında işçi olan baba, daha sonra otobüs şoförü olarak çalışmış, gece ve gündüz vardiyalarında  çalışarak  dört çocuk büyütmüştü. Cavit’in annesi ise  her cumartesi üşenmeden çocuklarını kütüphaneye götürmüş, her zaman kitaplarla haşır neşir olmalarını istemiş. 

Cavit tıpkı babası gibi eski Başbakan Margaret Thatcher’ın dünya görüşünü kendine felsefe edinmiş bir politikacı. 14 yaşında babasının bankasından 500 pound kredi kullanarak Londra borsasında yatırım yapmaya kalkan ve Financial Times okumaya başlayan Cavit,  hocalarının tavsiye ettiği gibi bir televizyon tamircisi olmak yerine Exeter Üniversitesine yazılmış. Üniversitede Yahudi Öğrenci Birliği Başkanı Robert Halfon ve çevresi ile yakın dost olan Cavit, daha sonra üniversitenin Conservative Friends of Israel derneğinin politik lideri olmuş. 

Cavit bugün İngiliz parlamentosunda İsrail’i destekleyen en önemli konservatif seslerden biri.