Rusya: İsrail’in saldırısı 28 uçak ve yaklaşık 60 füze ile yapıldı

Rus Savunma Bakanlığı Çarşamba gecesi Suriye’deki İran birliklerinin İsrail’e ateş açması ile başlayan çatışmanın detaylarını yayınladı.

Dünya
10 Mayıs 2018 Perşembe

Rus kaynaklarına göre, İsrail saldırıda 28 uçak ve 60 füze kullandı.   Atılan 60 füzenin onu karadan karaya atılan füzelerdi. Rus Savunma Bakanlığı İsrail füzelerinin yarısının hava savunma sistemi tarafından havada imha edildiğini iddia ederken, Suriye’deki savaşı takip eden bağımsız kaynaklar beşi Suriyeli olmak üzere 23 subay ve askerin saldırıda öldüğünü bildirdi.  İngiltere kaynaklı bağımsız gözlem kuruluşu Suriye  İnsan Hakları kuruluşu, ölen askerlerin 18’inin ise  İranlı subay ve askerler olduğunu açıkladı.   

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman ise İsrail’in  son on yılda yaptığı  en büyük askeri harekatı olarak nitelenen saldırıda İran’ın Suriye’de kurduğu  neredeyse tüm askeri tesislerinin vurulduğunu belirtti.

Saldırı uluslararası toplumdan da değişik tepkiler aldı.

Beyaz Saray İsrail’e tam  destek verirken,  Downing Sokağı  açıklamasında İran’ı saldırıyı başlatan taraf olarak kınadı ve İsrail’in kendini savunma hakkının olduğunu belirtti.

Fransa ve Rusya   ise  taraflara çağrıda bulundu, kızışan çatışmanın bir an evvel son bulmasını talep etti.