Körfez ülkelerinden ABD’ye destek

Körfez ülkelerinde ABD’nin İran’a yaptırım kararı sevinçle karşılandı.

Dünya
10 Mayıs 2018 Perşembe

Körfez ülkeleri, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn’de  siyasetçiler ve basın, Başkan Donald Trump’ın İran nükleer anlaşmasından çekilmesini zafer olarak niteledi ve destekledi. Açıklamalarda, yaptırımların devam etmesi sayesinde, İran’ın balistik füze yapımının ve  bölgedeki terör faaliyetlerinin engelleneceği belirtildi.

Arab News  Genel Yayın Yönetmeni Faysal Abbas köşesinde, “Paris ve  Londra Trump’ın kararını beğenmeyebilir ancak ya Paris ve Londra şehirleri İran’dan gelecek füzelerle tehdit edilse ne yaparlardı?” şeklinde yazdı.

Reuters’e konuşan  Suudi işadamı Ziad ise, Krallığın, İran Nükleer Anlaşmasına karşı olmasının çok doğru sebepleri olduğunu belirterek şunları ifade etti: “Her gün Yemen’den gelecek füzelerden dolayı korku ile yaşıyoruz. Sonra bakıyoruz ki atılan füzeler İran yapısı. İran, Suriye, Yemen ve  Fas’da karışıklık çıkarıyor, diğer ülkeler bunu umursamıyor ama biz umursuyoruz.”

Öte yandan perşembe günü bir açıklama yapan  Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel El Jubeir, “İran, nükleer silah yaparsa biz de yapmak zorunda kalırız” dedi. Jubeir, İran’ın, Suriye, Yemen ve Fas’da çıkan karışıklıklarda rolü olduğunu belirtti.

BAE ve Kuveyt Dışişleri Bakanları da birer açıklama yayınlayarak Trump’ın kararını destekledi