Hukuka Adanan Bir Ömür: JENNIE LOITMAN BARRON

20. yüzyılın ilk yarısında ABD’de hukuk alanında kadın hakları için amansız bir mücadele veren Jennie Loitman Barron’un herkese ilham verecek hayat öyküsü…

Dünya
9 Mayıs 2018 Çarşamba

DENİZ SAYGI

 

Jennie Loitman Barron, 12 Ekim 1891 tarihinde Boston’da doğdu. Ebeveynleri Çarlık Rusya’sındaki pogromdan kaçıp Amerika Birleşik Devletleri’ne göç eden Yahudilerdendi. Annesi Fannie, zorluklarla baş etmesini bilen olağanüstü bir kadındı; beş dil biliyordu. Bu sayede Loitman’ların evi, bir tercümana ihtiyaç duyan göçmenlerin buluşma yeri oldu. Babası Morris ise Boston’da bulunan Yahudi toplumunda oldukça aktif çalışan biriydi ve buradaki çalışmalarından dolayı da ‘Hebrew Progressive Lodge’un bir üyesi oldu. Kızıyla her zaman gurur duyduğunu dile getiren Morris Loitman, Jennie’yi katıldığı şiir toplantılarına okutman olarak götürüyordu. Çocukluğu West End, Boston’da geçen Jennie Loitman Barron, maddi açıdan oldukça zor koşullarda büyüdü.

Üstün başarıyla geçen eğitim hayatı

Küçük bir öğrenci olduğu zamanlarda bile Jennie, toplumun kabul ettiği genel yargıların ve kuralların karşısında, toplumda meydana gelen sınırlamalar için savaşacağına dair kendine söz vermişti. Annesi Fannie Loitman’ın “Para önemli değildir; çünkü kaybolup çalınabilir. Bunun yanında, sürekli öğrenme yolunda olmak ise ruhunu zenginleştirir ve bu zenginliği kimse senden alamaz” tavsiyesini asla unutmayan Jennie, hayatı boyunca başarılara ulaştığında hep bu sözleri hatırlayacaktı.

Lise öğrenimine devam ederken aynı zamanda yarı zamanlı olarak çalışan Jennie, on beş yaşında, çalışma saatlerinin fazlalığına rağmen Boston’daki Girls’ High School’dan birincilik ve onur derecesiyle mezun olup doğrudan üniversiteye gitmeye hak kazandı. Ailesine yük olmamak için kapı kapı dolaşarak kitap satıp geç saatlere kadar Amerikan Kültürü üzerine dersler vermesi dahi onun mezuniyetini erteleyemedi. Aksine, Boston Üniversitesinden üç yılda üstün başarısıyle dört yıllık bir lisans derecesi aldı; bundan iki yıl sonra da hukuk diplomasını aldı. 1914’te, aynı üniversiteden hukuk alanında yüksek lisans derecesi alan birkaç kadın öğrenciden biriydi.

Kadın haklarına adanan hukuk kariyeri

Üniversitedeyken sıkı bir kadın hakları savunucusu oldu ve kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olması için bir hukuk savaşı verdi. Boston Üniversitesi bünyesinde kurulan ‘Equal Suffrage League’in ilk başkanı olan Loitman Barron, kadın üyelerle birlikte yürüyüş ve konferanslar düzenledi. ABD kadınların 1920’de oy kullanma hakkını elde etmiş olmasına rağmen Jennie, kadın haklarının iyileşmesi için hayatı boyunca çalışmaya devam etti. 1930’da ‘National Committee of Uniform Laws Regarding Marriage and Divorce (Evlilik ve Boşanma ile İlgili Yeknesak Ulusal Kanunlar Komitesi)’un delegesi oldu ve kadınların jüri olarak hizmet etme hakkı için çalıştı, bunun yanında da lobiler yaptı.

1914’te Massachusetts Barosuna kabul edildikten sonra Jennie Loitman Barron, Boston’da kendi hukuk bürosunu açtı. Birinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinden hemen önce Haziran 1918’de çocukluk aşkı ve kendisi gibi Massachusetts Barosu’na bağlı olan avukat Samuel Barron ile evlendi. 1918 yılının sonunda ise çift, Barron and Barron adında ortak kurdukları bir hukuk bürosu açtılar. Ortaklıkları, Jennie’nin Massachusetts Yüksek Mahkemesine avukat yardımcısı olarak atandığı 1934 yılına kadar sürdü. Bu yeni görev ile birlikte Jennie, eyaletinde büyük bir ceza davasını kabul eden ilk kadın olarak birçok engeli yıktı. 1937’de de Massachusetts’teki tam zamanlı adalet görevini sürdüren ilk kadın olarak Boston Belediye Mahkemesinin yargıcı oldu. Aynı zamanda ‘United Nations Congress on Crime and Juvenile Delinquency (Birleşmiş Milletler Suç ve Çocuk Suçluluğu Kongresi)’nin ilk kadın delegesi ve 1957 yılında da Massachusetts Yüksek Mahkemesinin ilk kadın yargıcı oldu.

Bir avukat ve yargıç olarak uzun süredir devam ettirdiği kariyerinde ve kadın hakları için ömür boyu süren çalışmalarında, Massachusetts ve ABD’deki kadınlar için başarılı bir örnek olan Jennie Loitman Barron, çok sayıda gönüllü kuruluşta aktif olarak çalıştı. ‘Amerikan Yahudi Kongresi (American Jewish Congress)’nin ilk kadın başkanı ve Hadassah’ta ulusal yönetim kurulu üyesi oldu. Aynı zamanda Beth Israel Hastanesi’nin ve ‘Boston Women’s Division of the American Jewish Congress’in onursal başkanıydı. Bunların yanında ‘The Home Owners Cooperative Bank’ın direktörlüğünü ve ‘The League of Women Voters’ın da başkanlığını üstlendi.

Zorlu işine rağmen Jennie, üç kızını büyütmek ve yetiştirmek, uluslararası görüşmeleri kabul etmek ve tüm dünyayı dolaşmak için gerekli zamanı ve enerjiyi daima buldu. Şabat yemeklerini her zaman ailesiyle birlikte geçirdi.

Haziran 1968’de, yüzlerce kamu görevlisi ve aile dostlarının katılımıyla birlikte Jennie ve eşi Samuel Barron evlilik yıldönümlerini kutladıktan bir hafta sonra ne yazık ki Samuel Barron öldü. Eşinin ölümünden yaklaşık bir yıl sonra, 28 Mart 1969 tarihinde Jennie Loitman Barron, 77 yaşında hayata veda etti. Loitman Barron, adalet görevlisi olduğu süre boyunca “Ülkesini daha iyi bir yer haline getirmek, insanlar arasındaki kardeşlik bağını güçlendirmek ve ülkesi için iyi bir vatandaş olmak” hedefleriyle hareket ettiğini belirtmiştir. Tüm dinlerden ve siyasi partilerden kişilerin Jennie’nin cenazesine katılması, onun bahsetmiş olduğu bu hedeflere ulaşmadaki başarısını kanıtlamıştır.

 

Kaynakça:

1) https://jwa.org/encyclopedia/article/barron-jennie-loitman

2) http://www.jewishvirtuallibrary.org/jennie-loitman-barron

3) http://bwht.org/jennie-loitman-barron/