Abbas’ın antisemit dünyası

Holokost ile ilgili söylediklerinin ardından Abbas’ı, Filistinlileri müzakere masasına geri götürecek ılımlı biri olarak görenler bile sert şekilde kınadı.

Dünya
9 Mayıs 2018 Çarşamba

Abbas, “Filistin Ulusal Konseyi önünde söylediğim sözler ile ilgili, insanları özellikle de Yahudileri kırdıysam, kendilerinden özür dilerim” dedi. “Herkese şunun güvencesini vermek isterim; bunu yapmak gibi bir niyetim yoktu.  Yahudi inancına ve diğer tek tanrılı tüm inançlara saygım tamdır.”

Abbas, “Aynı şekilde, antisemitizmin her şeklini kınıyoruz. İki devletli çözüme olan bağlılığımız geçerli. Barış ve güvenlik içinde yan yana yaşamaya olumlu bakıyoruz” ifadelerini kullandı.

Holokost ile ilgili söylediklerinin ardından Abbas’ı, Filistinlileri müzakere masasına geri götürecek ılımlı biri olarak görenler bile sert şekilde kınadı. New York Times, ‘Filistin Yönetimi için yeni bir lider gerekiyor’ diyerek “Filistinliler ve İsrailliler için müzakereler tekrar söz konusu olsa bile Abbas güvenilir bir ortak olarak bütün güvenilirliğini yitirdi” yorumunu yaptı.

Abbas’ın sözleri, İsrailli yöneticilerin yanı sıra, ABD’nin İsrail’in Büyükelçisi David Friedman, Avrupa Birliği ve Almanya tarafından da Yahudi karşıtlığı olduğu gerekçesiyle eleştirildi. Uzun zamandır Holokost’u inkâr etmekle suçlanan Abbas, doktora tezinde Siyonistler ve Naziler arasında gizli bağlar olduğunu iddia etmiş ve “tarihteki en iğrenç suç” diye nitelediği Holokost’u kınamıştı.