Twitter’dan antisemitizm rekoru

İftira ve İnkârla Mücadele Derneği ADL, sosyal medyadaki antisemitizm miktarını belirlemek için gerçekleştirdiği ilk çalışmayı sonuçlandırdı.

Dünya
9 Mayıs 2018 Çarşamba

Pazartesi günü açıklanan araştırmanın sonuçlarına göre, Twitter’da 2017 içinde, 3 milyon farklı kullanıcı tarafından 4,2 milyon antisemit tweet paylaşıldı.

En az antisemit paylaşımın yapıldığı haftada atılan tweet sayısı 36 bin iken, en yoğun haftada bu sayı 181 bini geçti.     Antisemit paylaşımlarda en sık görülen komplo teorileri, ‘Rothschild’ler dünyayı kontrol ediyor’, ‘Siyonistler Amerikan hükümetini ve medyasını kontrol ediyor’ şeklinde oldu. Holokost inkârı da listede ilk sıralarda yer alırken, İsrail’e yönelik eleştiriler araştırma kapsamında dikkate alınmadı.

 Bir yıla 4 milyon antisemit tweet sığdı

İftira ve İnkârla Mücadele Derneği ADL, sosyal medyadaki antisemitizm miktarını belirlemek için gerçekleştirdiği ilk çalışmayı sonuçlandırdı.

Pazartesi günü açıklanan araştırmanın sonuçlarına göre, Twitter’de 2017 içinde, 3 milyon farklı kullanıcı tarafından 4,2 milyon antisemit tweet paylaşıldı.

Atılan tweet’lerin sayısı dönemsel olarak değişiklik gösterirken, haftada 36.800 (23-29 Temmuz haftası) ile 181.700 (3-9 Aralık haftası) arasında değişti. Uzmanlar değişimin nedeni olabilecek belli bir sebep bulamadıklarını açıkladı.

Araştırma için, antisemit dili ve kelimeleri ortaya çıkaran özel bir program kullanıldı. Program, klasik antisemit stereotiplemeleri kullanan kelimeleri – hırslı banker, yağmacı, Tanrı katili, Holokost inkarı, antisemit kişilikleri öven – aradı. Program, İsrail eleştirilerini dikkate almadı.

Çalışmada, sıklıkla tekrar ettiği görülen bazı ifadeler şunlar oldu: Cinsel saldırgan Yahudiler (özellikle Harvey Weinstein ile ilgili suçlamaların gündemde olduğu dönemde), Rothschild’ler dünyayı kontrol ediyor, Siyonistler Amerikan hükümetini ve medyasını kontrol ediyor. Bunun yanı sıra, Holokost inkârı da en sık rastlanan paylaşımlar oldu.

Twitter Güven ve Güvenlik Kurulunun bir üyesi olan ADL, sosyal medya devinin, bu konuda yaptığı düzenlemeleri överken, bunlara ek olarak alınabilecek önlemlerle ilgili önerilerde bulundu. İletilen öneriler arasında, bağımsız kontrollere karşı daha açık olması, hizmet koşullarını daha açıklayıcı yapması ve çirkin içeriklere karşı filtrelerini geliştirmesi yer aldı.

Twitter da konuyla ilgili bir açıklama yaptı ve şiddet kullanan aşırı gruplarla iştirakinin hizmet koşullarına aykırı hale getirilmesi, nefret görüntülerinin ‘hassas’ olarak etiketlendirilerek aramalarda daha zor bulunmasını sağlamak, bu görüntülerin profil fotoğrafı olarak kullanılmasını yasaklamak gibi yeni önlemlerin gündemlerinde olduğunu belirtti.